Duşa: Regimentul 30 Gardă „Mihai Viteazul”, ridicat la rangul de brigadă militară

Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a anunțat miercuri, cu prilejul împlinirii a 155 de ani de la înființarea regimentului de gardă, că acesta va fi ridicat la rangul de brigadă militară.

01 iul. 2015, 08:02
Duşa: Regimentul 30 Gardă „Mihai Viteazul”, ridicat la rangul de brigadă militară

„Pentru că dorim să-i onorăm și să-i felicităm, în zilele următoare o să trimit ordinele pentru a ridica rangul acestei unități de elită a Armatei române, de la rangul de regiment la rangul de brigadă militară”, a spus ministrul Dușa.

Citeşte şi: Iohannis şi Oprea, la aniversarea a 155 de ani de la crearea primei unităţi de gardă din Armata Română modernă

El a menționat că, în spatele frumuseții acestei unități, se ascund zeci de ore de muncă, de instrucție, iar regimentul de gardă îndeplinește și misiuni de luptă, asigură paza și securitatea unor obiective militare, participă la activități organizate de partenerii NATO, scrie Agerpres.

„În urmă cu 155 de ani, prin ordonanța domnitorului Cuza se înființa batalionul de vânători, respectiv batalionul de gardă și protocol al Armatei române. Actualul regiment de gardă a reprezentat armata la ceremonii, la festivități, (…) a dat onorul la sute de șefi de stat, de prim-miniștri, de miniștri ai apărării”, a menționat ministrul Dușa.

Prezent la ceremonie, premierul interimar Gabriel Oprea i-a felicitat pe membrii Regimentului 30 Gardă ”Mihai Viteazul” pentru modul „exemplar” în care și-au făcut datoria față de români.

„Însuși numele pe care îl poartă, al domnitorului Mihai Viteazul, este dovadă a faptului că este o unitate de elită. O unitate care, de-a lungul vremii, și-a atras admirația tuturor românilor prin modul exemplar prin care și-a îndeplinit misiunile încredințate, în special la ceremoniile oficiale„, a spus Gabriel Oprea.

Continuator al tradițiilor Batalionului 1 Tiraliori, înființat în anul 1860, Regimentul 30 Gardă ”Mihai Viteazul” este o unitate emblematică a Armatei României, care execută ceremonii militare, precum și misiuni de pază și apărare a unor obiective speciale.