Dublu atentat cu maşină capcană în Siria

Explozii cu maşină-capcană sau asasinate ţintite au loc în mod regulat în zonele siriene deţinute de armata turcă şi de rebeli sirieni la graniţa cu Turcia.

01 feb. 2021, 14:15
Dublu atentat cu maşină capcană în Siria

Dublu atentat în Siria. Cel puţin 12 persoane, între care şapte civili, au murit duminică în Siria în două atentate cu maşină-capcană comise în regiuni din nord deţinute de forţele turce şi rebeli sirieni, a raportat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Unul din atacuri a avut loc lângă un centru cultural din oraşul de frontieră Aazaz, provocând şapte morţi, între care două femei şi doi copii, şi în jur de treizeci de răniţi, conform AFP.

Mai târziu, în apropierea oraşului Al-Bab, un alt atac cu acelaşi mod de operare a vizat un punct de control al rebelilor proturci, ucigând cinci dintre aceştia, potrivit directorului OSDO, Rami Abdel Rahmane.

Explozii cu maşină-capcană sau asasinate ţintite au loc în mod regulat în zonele siriene deţinute de armata turcă şi de rebeli sirieni la graniţa cu Turcia.

Dublu atentat în Siria. Teritoriile administrate de rebelii pro-turci sunt afectate de certuri interne între diferitele facţiuni siriene recrutate acolo de Ankara. Celule jihadiste ale grupării Stat Islamic (IS) sunt, de asemenea, active.
Rareori revendicată, responsabilitatea pentru atacurile sângeroase care lovesc aceste zone este atribuită în general de Ankara luptătorilor principalei miliţii kurde siriene.

Sâmbătă, în oraşul Afrin, opt civili, între care patru copii, au fost ucişi de explozivi ascunşi într-un vehicul, potrivit unui nou bilanţ furnizat duminică de OSDO, care are o reţea mare de surse în Siria.

Bombardament aerian devastator în Siria. Rusia a ucis 78 de rebeli dintr-o singură lovitură
Început în 2011, războiul sirian a devenit mai complex de-a lungul anilor, cu implicarea unor puteri străine, apariţia grupărilor jihadiste şi multiplicarea beligeranţilor pe teren.

Acest conflict a ucis peste 387.000 de oameni şi trimis milioane în exil.

Explozia unui automobil-capcană în Siria a ucis cel puţin cinci oameni

Explozia unei bombe într-un automobil a ucis cel puţin cinci oameni sâmbătă la Afrin, în nordul Siriei, a anunţat organizaţia neguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului; o sursă medicală a declarat agenţiei dpa că sunt şase morţi, printre care şi un copil.

Atentatul, deocamdată nerevendicat, s-a produs într-o zonă a oraşului unde se vând combustibili. Conform unei surse confidenţiale a dpa, după explozie au luat foc mai multe rezervoare de carburant şi automobile.

Afrin este controlat de armata turcă şi grupările rebele din Siria aliate cu aceasta. Una din aceste miliţii, Armata Naţională Siriană, a pus în trecut atacuri similare celui de sâmbătă pe seama Forţelor Democratice Siriene, conduse de kurzi.

Ankara consideră că miliţia kurdă este o organizaţie teroristă, filială a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), interzis în Turcia.