Dumitru Costin (BNS): Avocatul Poporului a fost sesizat în legătură cu transferul contribuţiilor sociale în sarcina angajaţilor

Liderul Blocului Național Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat miercuri seara, la Constanța, unde a participat la un miting de protest organizat pe platoul Prefecturii, că organizația sa va sesiza Avocatul Poporului în legătură cu actul normativa adoptat de Guvern privind transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, având în vedere că sunt încălcate "brutal" prevederi din Constituție.

08 nov. 2017, 17:22
Dumitru Costin (BNS): Avocatul Poporului  a fost sesizat în legătură cu transferul contribuţiilor sociale în sarcina angajaţilor

UPDATE: Avocatul Poporului (AP), Victor Ciorbea, a declarat miercuri că liderii sindicali au depus un memoriu în legătură cu actul normativ adoptat de Guvern privind transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.

„Liderii sindicali au depus un memoriu structurat, în esență, pe trei capitole. În primul rând se menționează dispozițiile din ordonanța de urgență de modificare a Codului Penal, pe care le consideră neconstituționale, și se pune accentul în special pe mutarea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat. În capitolul doi este făcută o prezentare a istoricului asigurărilor sociale în România și a legislației privind pensiile, iar în capitolul trei sunt precizate prevederile din Constituție care, în opinia dânșilor, sunt încălcate de această ordonanță de urgență. Se face referire în primul rând la caracterul social al statului român, consacrat de articolul 1, alineat 3 din Constituție”, a spus Ciorbea.

El a afirmat că sunt menționate trimiteri la jurisprudența Curții Constituționale în materie și apoi este enunțată acea trimitere pe care Constituția o face la tratate și convenții internaționale în materie. „Aici se argumentează cu încălcarea Cartei Sociale Europene și, respectiv, a Codului european al securității sociale. În sfârșit, se încheie prezentarea cu o scurtă referire la neîndeplinirea condițiilor constituționale pentru adoptarea ordonanțelor de urgență”, a declarat Ciorbea.

Dumitru Costin le-a spus celor aproximativ 400 de participanți la mitingul de la Constanța că mișcarea sindicală din România nu va abandona demersurile pentru anularea efectelor ordonanței ce prevede transferarea plății contribuțiilor sociale de la angajator la angajat și care, în opinia sa, va duce la scăderea salariilor.

„Vom ataca acest act normativ. Reprezentanții BNS au respins decizia Guvernului de a muta contribuțiile de la angajator la angajat. Nu oprim bătălia. Ceea ce au făcut astăzi este un gest de mare nedreptate. În momentul încare au publicat în Monitorul Oficial acest normativ, ordonanța, avem suficient de multe argumente juridice și tehnice întrucât ordonanța lor încalcă brutal prevederi din Constituția României, le veți vedea pe toate săptămâna viitoare în momentul în care vom sesiza Avocatul Poporului astfel încât acesta să intervină la Curtea Constituțională. Pe ordonanță nu putem să acționăm noi direct. Vom ataca acest act normativ și acele articole care încalcă Constituția și încalcă drepturile lucrătorilor din România vor trebui să fie anulate și să revină asupra lor, deci nu oprim bătălia”, a afirmat Costin.

Ordonanţa de urgenţă de modificare a Codului Fiscal, adoptată de Guvern. Cum sunt afectaţi salariaţii şi angajatorii

Liderul BNS a argumentat, de asemenea, că din calculele efectuate de reprezentanții centralei sindicale reiese că salariații vor avea remunerații diminuate, prin efectul noilor modificări la Codul Fiscal.

„Din ianuarie fiecare angajat va vedea că 45% din salariul său brut se va duce la contribuții. Am atras atenția că programul de guvernare conține o ticăloșie. Ei au anunțat că va apărea această taxă de solidaritate. Angajatorii trebuie să mute contribuțiile către angajați. Dar la privat, angajatorii pot să aleagă să nu o facă. Impactul devastator va veni după 1 ianuarie. BNS va continua acțiunile de protest! Încurajăm pe toți românii să ni se alăture. Ordonanța lor încalcă brutal prevederile din Constituția României. Din păcate, unii lideri de sindicat au ales să pupe mâna guvernanților. În anul 2010, noi am fost în stradă ca să apărăm salariile. Din 2011, odată cu asumarea răspunderii de către cabinetul Boc, s-a blocat orice drept legal al lucrătorului român de a face grevă. Am venit la Constanța să fiu alături de oameni și, din păcate, avem semnale că mulți sindicaliști nu sunt lăsați să iasă la proteste”, a mai declarat Dumitru Costin.

Guvernul a aprobat, miercuri, prin modificarea Codului fiscal, o serie de măsuri privind impozitul pentru IMM-uri, impozitul pe venit și contribuțiile sociale.