Dumitru Iliescu, după audierea la Comisia de anchetă a SPP: Le-am dat elemente despre ce înseamnă protecţia

Publicat: Marţi, 02 Octombrie 2018 18:21 // Actualizat: Marţi, 02 Octombrie 2018 18:21 // Sursa: romaniatv.net

Generalul Dumitru Iliescu, fost director al Serviciului de Protecţie şi Pază, a declarat marţi că a fost invitat la Comisia parlamentară de anchetă a activităţii SPP pentru a explica în ce constă activitatea acestui serviciu, care este structura lui şi modul în care acţionează pentru îndeplinirea prevederilor legale.

Foto: gandul.info

Dumitru Iliescu a adăugat că a vorbit în faţa membrilor comisiei şi despre colaborarea pe baza unor protocoale încheiate între SPP şi celelalte structuri din domeniul siguranţei naţionale.

"Le-am dat elemente vizavi de ce înseamnă protecţia, pentru că protecţia nu este doar acţiunea persoanelor care se văd lângă demnitar, ci este mult mai mare. Probabil, le-am spus eu, protecţia fizică reprezintă doar 20 - 25% din activitatea pe care o derulează SPP. Activitatea nevăzută, aceea care nu se vede de către cei interesaţi, aceea este de bază. Şi le-am dat toate elementele vizavi de modul în care se operează, cum este organizată activitatea de protecţie, modul în care se colaborează în interiorul structurii şi în afara structurii cu celelalte structuri cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale. Pentru că SPP, în momentul de faţă, nu poate să asigure independent, doar el, protecţia demnitarilor. Aici sunt antrenate mult mai multe forţe şi contribuie mult mai multe structuri la realizarea acestei protecţii", a precizat Dumitru Iliescu.

Despre protocoalele încheiate, el a subliniat că acestea sunt necesare pentru a realiza cooperarea şi coordonarea forţelor care participă la misiune.

"Vă dau un exemplu: atunci când un demnitar protejat merge undeva, într-o locaţie în exteriorul sediului său, se iau măsuri de protecţie a demnitarului respectiv. Acolo nu sunt implicate doar forţele SPP, sunt implicate şi forţele Ministerului de Interne, care fac asigurarea traseelor respective, asigură fluenţa traficului, elemente ale SRI, care trebuie să concure la realizarea acestei protecţii. Or aceste lucruri trebuie puse în acord prin încheierea unor protocoale între aceste instituţii, strict necesare pentru acest domeniu, care nu vizează alte aspecte şi se gestionează conform înţelegerii", a explicat Iliescu.

Întrebat dacă SPP s-ar implica în viaţa politică, fostul director al serviciului a spus că nu are informaţii în acest sens. "Oricine se poate implica în viaţa politică, dar eu nu am informaţii vizavi de implicarea acestui serviciu în viaţa politică. Cu siguranţă le puneam la dispoziţia organelor abilitate ale statului. Nu am niciun interes de a apăra actuala conducere a SPP", a punctat Dumitru Iliescu. 

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
comisie SPP Dumitru Iliescu SPP
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8582
RON
19 Sep
noapte 14 °
zi 24 °
Ultimele joburi adaugate
24 H