Dumitru Sechelariu, omul care ameninţa arbitrii cu arma şi era gata să moară pentru fotbal

Dumitru Sechelariu a fost un personaj controversat nu doar în Bacău sau în politică, ci şi în sport. Fostul patron al grupării FCM Bacău a fost unul dintre personajele în jurul căruia se formase aşa-zisa cooperativă din fotbalul românesc, responsabilă cu meciuri aranjate, dar şi primul dintre capii ei care a vrut să iasă din joc şi să dea totul în vileag.

16 feb. 2013, 14:49
Dumitru Sechelariu, omul care ameninţa arbitrii cu arma şi era gata să moară pentru fotbal

Dumitru Sechelariu a fost omul de care s-a legat prezenţa grupării FCM Bacău pe prima scenă a fotbalului românesc. Fostul primar al oraşului lui Bacovia a „ars” ca o flacără pentru echipa de fotbal, care i-a provocat şi primul său preinfarct, după ce a retrogradat, în 2001.

„Seche”, cum i se spunea în lumea fotbalului, nu s-a dat la o parte de la nimic pentru echipa sa de suflet. El a recunoscut că de multe ori a făcut compromisuri pentru a ajuta echipa şi chiar că a dat bani la arbitri pentru a fluiera în favoarea FCM-ului.

Un coleric veritabil, Dumitru Sechelariu a fost protagonistul unor momente de neuitat în fotbalul românesc.

La mijlocul anilor ’90, Dumitru Sechelariu se afla cu FCM Bacău la Moreni, unde a făcut uz de armă pentru a scăpa din mijlocul suporterilor gazdelor, nemulţumiţi de arbitraj. La ieşirea de la vestiare, care era blocată de fanii locali, Sechelariu a scos pistolul şi a tras un foc în aer, după care a alergat la autocar, cu mulţimea furioasă pe urmele sale. Doar intervenţia poliţiei l-a scăpat atunci de reacţia maselor.

Sechelariu a mai făcut o dată uz de armă, când a pus pistolul la tâmpla unui arbitru. Episodul a fost povestit de jurnalistul Grigore Cartianu, în direct la România TV: „Am asistat la o scenă la Hemeiuşi, după un meci al Selenei Bacău, când, deşi câştigase meciul, deşi arbitrul nu îl dezavantajase, a scos pistolul şi l-a ameninţat. „Te împuşc, mă, te împuşc”, i-a spus arbitrului. Sigur, era după mai multe pahare, era bine ameţit, dar a scos pistolul şi îl ţinea la capul arbitrului„.

În fotbal, arbitrii l-au enervat cel mai tare pe Dumitru Sechelariu de-a lungul timpului.

Una dintre „victimele” sale a fost centralul Savaniu, pe care l-a asaltat chiar în vestiarul arbitrilor, după un meci cu Steaua Mizil, încheiat la egalitate. Scos din sărite de maniera de arbitraj, Sechelariu a intrat peste Savaniu, i-a smuls fluierul din mână şi l-a aruncat de perete cu atâta furie încât l-a găurit.

Pe vremea când FCM Bacău era în Divizia A, Dumitru Sechelariu a vrut să se autodenunţe că a dat bani arbitrilor, după ce echipa sa fusese dezavantajată la un meci. Patronul grupării băcăuane, Sechelariu a dat buzna în sala de conferinţă, după meci, şi li s-a adresat jurnaliştilor: „Gata, vă spun tot despre arbitri: cui i-am dat bani, cât, tot vă spun! Nu se mai poate aşa!„. Iniţiativa sa a fost, însă, sabotată de antrenorul de atunci al băcăuanilor, Florin Halagian, care a pus repede mâna pe telecomandă şi a dat la maximum volumul televizorului din sala de conferinţe, pentru ca jurnaliştii să nu-l poată auzi pe Sechelariu.

CITEŞTE ŞI: Dumitru Sechelariu a MURIT. „Să mă îngropaţi cu mâinile afară, să se vadă că n-am luat nimic”

Viaţa tumultuoasă pe care a dus-o i-a provocat lui Dumitru Sechelariu probleme cardiace, dar FCM Bacău i-a provocat primul preinfarct. Se întâmpla în 2001, când echipa a retrogradat în urma unui baraj cu Farul Constanţa. Totuşi, Sechelariu a reuşit să menţină echipa pe prima scenă a fotbalului românesc, după ce şi-a vândut proprietatea de la Hemeiuşi şi a plătit 800.000 de euro pentru locul în Divizia A al formaţiei FC Baia Mare. Imediat după ce a semnat actele, Sechelariu a făcut preinfarct şi a ajuns la spital. „Fotbalul era să mă omoare„, a comentat apoi Dumitru Sechelariu, pentru care acela era începutul unui lung şir de probleme de sănătate.

Fostul primar al Bacăului şi patron al echipei FCM Bacău Dumitu Sechelariu, a murit sâmbătă dimineaţă, la Viena. Dumitru Sechelariu suferea de mai multe afecţiuni cronice, iar în ultima vreme făcuse complicaţii la plămâni şi la coloană. Fostul edil al Bacăului fusese transferat la clinica AKH din cauza complicaţiilor apărute după ce a fost operat la Bucureşti pe 5 februarie. În ultimii ani, Sechelariu şi-a petrecut viaţa între spitale, tribunale şi arest, iar toate problemele l-au consumat, agravându-i problemele de sănătate.