După caniculă, vine ciclonul. Anunţ îngrijorător de la meteorologi

Ciclonul Vayu creşte în intensitate şi se apropie de India, anunţă serviciile de meteorologie. Anunţul vine după ce s-a înregistrat record absolut de temperatură în New Delhi, 48 de grade Celsius.  

12 iun. 2019, 13:26
După caniculă, vine ciclonul. Anunţ îngrijorător de la meteorologi

Ciclonul Vayu a crescut în intensitate miercuri şi s-a apropiat de India, ale cărei coaste vestice le va atinge joi dimineaţă, cu vânturi ce vor avea viteze de până la 170 de kilometri pe oră, au anunţat autorităţile indiene, citate de AFP.
Guvernul statului Gujarat din vestul Indiei încearcă la ora transmiterii acestor informaţii să evacueze aproape 300.000 de persoane din zonele de coastă, dar se confruntă cu reticenţe din partea populaţiei locale.

„Mulţi oameni care trăiesc aproape de coastă nu vor să se mute şi să îşi părăsească locuinţele. Agenţii noştri încearcă să îi convingă”, a declarat pentru AFP Ajay Prakash, un reprezentant oficial al districtului Gir-Somnath, unde acest sistem depresionar tropical ar urma să ajungă joi dimineaţă în jurul orei locale 05:30 (00:00 GMT).

„Sperăm că vom reuşi să îi evacuăm la timp”, a adăugat el.

Şeful executivului din Gujarat, Vijay Rupani, a declarat pentru presă că 130.000 de persoane au fost deja evacuate miercuri după-amiază.

Serviciile meteorologice indiene se aşteaptă la vânturi cu viteze cuprinse între 145 şi 155 de kilometri pe oră şi la rafale de până la 170 de kilometri pe oră. Meteorologii indieni au cerut pescarilor locali să nu iasă în larg, prognozând valuri cu înălţimi de 3,5-5,3 metri pentru următoarele două zile.

Armata indiană şi Garda de Coastă au fost plasate în stare de alertă.

Cicloanele sunt relativ rare în statul Gujarat, spre deosebire de ţărmul estic al Indiei. Cel mai devastator ciclon care s-a abătut asupra acestui stat din vestul indian a făcut peste 4.000 de victime în 1998, potrivit statisticilor oficiale.

Vayu este al doilea ciclon care se abate asupra Indiei în acest an, după ciclonul Fani în luna mai. Acesta din urmă, ale cărui vânturi au atins viteze de 200 de kilometri pe oră, a făcut 80 de morţi în estul Indiei şi în Bangladesh.

Obişnuite cu astfel de situaţii, autorităţile locale au reuşit să limiteze numărul victimelor făcute de ciclonul Fani, al cărui bilanţ ar fi putut să fie mult mai grav, evacuând în prealabil peste 1 milion de persoane, care au fost transferate în zone sigure.