După eliminarea ”taxei pe stâlp” vor fi impuse calorimetre, inclusiv pentru populaţie

Legea energiei electrice și a gazelor naturale va fi modificată de noua coaliție de guvernare, urmând să fie impuse noi prevederi care ar putea afecta tarifele și taxele de transport și distribuție, dar și statutul funcționarilor din ANRE. Totodată, noua putere va analiza măsura în care va putea reveni asupra angajamentelor României de închidere a unor mine de cărbune.

18 ian. 2017, 16:23
După eliminarea ”taxei pe stâlp” vor fi impuse calorimetre, inclusiv pentru populaţie

Potrivit informațiilor obținute de Profit.ro din surse oficiale, în perioada următoare vor fi consultări la care vor participa principalele companii din domeniul energetic, dar și parlamentari, reprezentanți ai ministerelor, Autorității Naționale de Regelementare în domeniul Energiei, Autorității Naționale pentru Resurse Minerale, care vor lucra pe grupuri de lucru în vederea modificării Legii energiei electrice și a gazelor naturale.

„În ultimii zece ani, companiile privatizate din domeniul energetic au realizat profituri importante, fără a fi modificat nivelul redevențelor, și, în situația în care taxa pe construcții speciale a fost eliminată de anul acesta, noua putere consideră că astfel de marje importante de profit trebuie să se vadă în investiții ale marilor grupuri care operează în România, cu scopul îmbunătățirii serviciilor furnizate și asigurării unui preț corect pentru acestea”, au arătat sursele citate.

În domeniul gazelor naturale, schimbările legislative vor viza introducerea graduală a calorimetrelor, care măsoară puterea calorică a gazelor naturale furnizate inclusiv populației.

„În această privință va fi reglementată, cel mai probabil, o introducere etapizată a calorimetrelor, pentru a nu se crea o disfuncționalitate pe piață. În primele etape, va fi introdusă obligația existenței calorimetrelor la transportator, apoi și la distribuitor și abia apoi la populație. Transportatorilor și distribuitorilor li se va recunoaște investiția și se va regăsi în preț”, au mai arătat sursele citate.