După facturile la curent și gaze se scumpesc laptele, carnea și pâinea: ”O factură de 5.000 de lei e acum 30.000 de lei”

Românii primesc lovitură după lovitură. După facturile explodate la gaze și curent, acum mâncarea pare să se scumpească și ea dramatic. Prețurile la alimente au explodat încă de la începutul anului, însă un nou val de scumpiri bate la ușă.

13 ian. 2022, 08:22
După facturile la curent și gaze se scumpesc laptele, carnea și pâinea: ”O factură de 5.000 de lei e acum 30.000 de lei”

După facturile la curent și gaze se scumpesc laptele, carnea și pâinea. Noile modificări la gaze și curent i-a făcut pe producători să își piardă mințile. La o fabrică de pâine unde se coc zilnic nu mai puțin de 3 mii de bucăți, lucrurile sunt revoltătoare. Aici toate cuptoarele funcționează la capacitate maximă, non-stop. Astfel, dacă în urma cu 2 luni factura era de 5 mii de lei, acum a ajuns la 30 de mii de lei.

După facturile la curent și gaze se scumpesc laptele, carnea și pâinea: ”O factură de 5.000 de lei e acum 30.000 de lei”

”Aproape 70% din costul pâinii e majorat dublu, triplu. Ceea ce ne face să ne punem întrebarea dacă mai putem rezista o luna, două. Noi prețurile nu le putem mări in ritmul în care s-au marit costurile. Populația n-ar putea să cumpere pâine”, a declarat pentru Observator, Aurel Popescu, președinte Rompan.

Nici carnea nu face rabat de la impactul noilor modificări. Un afacerist care are o fermă de animale şi, săptămânal, vinde două mii de porci către abatoare, spune că facturile la energie îi dau calculele peste cap.

”Costul nostru crește în jurul a 20%, poate chiar 25%. Ori în situația asta nu avem cum să mai fim competitivi”, spune producătorul. Aceeași poveste și pentru lactate. De la o fermă pleacă zilnic 18 mii de litri de lapte. Pentru a-şi acoperi noile costuri, au crescut preţul de la 1,4 lei la 1,7 lei pe litru.

Prima zi a noului an 2022 vine cu prețuri mai mari pentru români. Carburanții sunt mai scumpi, iar specialiștii spun că urmează scumpiri și la alimentele de bază.

„Discutăm de creşterea preţului la cereale, a mai crescut după seceta de anul trecut, creşterea preţului la energie electrică, gaze, care intervin direct în acest sector. Creştererile pot ajunge până la 60%, sigur, nu se va ajunge până acolo, pentru că puterea de cumpărare a românilor este mică. În sectorul panificaţiei se fac calcule de preţuri, zilnic, pentru a rezista la un anumit nivel.

Vă spun cu toată responsabilitatea. probabil de sărbătorile de iarnă vom mânca un cozonac cu 30% mai scump ca anul trecut”, a explicat Dragoș Frumosu.

Citește și: Scumpiri în lanț la alimente în prima zi de 2022. Prețul pentru o pâine crește cu 15%, la fel și carnea de pasăre