După ger urmează PLOAIA ÎNGHEŢATĂ şi polei

După ger năprasnic, vremea ne mai face o surpriză neplăcută. Meteorologii avertizează că, după zilele geroase, fenomenul de "freezing rain" (ploaie îngheţată) va pune stăpânire pe mai multe zone din ţară.

14 dec. 2012, 07:16
După ger urmează PLOAIA ÎNGHEŢATĂ şi polei

După aceste nopţi foarte reci, geroase va trebuie să ne confruntăm cu fenomenul de ploaie îngheţată, polei şi ceaţă.

„Această noapte (joi noaptea n.r.) a fost foarte rece, geroasă, au fost minus 30 de grade în estul Transilvaniei, la Întorsura Buzăului, au fost valori sub minus 20 de grade şi în Moldova, în centrul Transilvaniei, valori cu mult sub cele normale la această dată. Ar trebui să vorbim de valori minime de la minus 11 grade în estul Transilvaniei, până spre 0 grade în zona litoralului. Am avut valori chiar şi cu 15 grade mai coborâte decât cele normale. În aceste condiţii evident că apar nenumărate probleme. Doar una dintre ele este aceea de îngheţ la sol şi problemele care vin în urma îngheţului la sol. Şi noaptea următoare (vineri noaptea n.r.) va fi una geroasă în cea mai mare parte a ţării cu excepţia sud-estului extrem şi a regiunilor vestice, vorbim despre minime mâine dimineaţă (sâmbătă dimineaţă n.r.) în general cuprinse între minus 24 de grade în estul Transilvaniei şi 0, 1 grad în Dealurile de Vest acolo unde se face simţită prezenţa aerului mai cald ce vine dinspre vestul Europei. Însă acest aer mai cald vine odată cu un sistem frontal destul de bine organizat care ne va aduce şi precipitaţii. Din cauza acestui aer mai cald, precipitaţiile vor fi mixte. Ploaie şi lapoviţă mai întâi în Banat, Crişana, Maramureş şi local în Transilvania, Oltenia. În aceste condiţii, ploaia devine ploaie suprarăcită, adică picăturile de apă cad prin masa de aer rece preexistentă şi la contactul cu solul sau obiectele aflate pe sol îngheaţă aproape instantaneu şi în aceste condiţii apare poleiul sau fenomenul de freezing rain„, a declarat, la România TV, meteorologul Silviu Grigore.

Aceste precipitaţii mixte vor fi arii relativ extinse, iar în celelalte regiuni precipitaţiile care încep mâine seară (sâmbătă seara n.r.) se extind în noaptea de sâmbătă spre duminică, astfel că vor fi mai mult ninsori la munte şi în estul ţării. Pentru ziua de duminică sunt aşteptate precipitaţii în cea mai mare parte a ţării, îndeosebi ploaie şi lapoviţă în jumătatea vestică a ţării, iar în celelalte regiuni vor precipitaţii mixte, ploaie, lapoviţă şi ninsoare, ninsoare mai ales în Moldov, la munte, în Oltenia.

Vor fi probleme şi din cauza ceţii, pentru că această ceaţă cu depunere de chiciură ar putea fi şi persistentă. Ea se va forma la începutul nopţii şi foarte probabil va persista destul de mult şi pe parcursul zilei în regiunile extracarpatice. Vestea bună este că lucrurile se îndreaptă din punct de vedere termic.

Cu toate acestea, informarea de ger şi intensificări ale vântului este până sâmbătă, ora 18.00.

„De duminică aşteptăm un regim termic apropiat de cel normal, de la minus 4 grade în Oltenia, în nordul Moldovei, în estul Transilvaniei, până spre 8 grade pe litoral şi în jur de 3 grade în Capitală. De săptămâna viitoare regimul termic va începe să scadă din nou pe fondul unui avans de aer continental polar care cuplat cu radiaţia nocturnă intensă va aduce din nou valori sub pragul gerului. Începând din noaptea de marţi spre miercuri şi cel mai probabil până spre finalul săptămânii vom avea din nou nopţi geroase cu temperaturi de sub minus 15 grade în estul Transilvaniei, în Moldova, în Transilvania, apoi şi în sudul ţării, în zonele subcarpatice şi apar şi condiţii de ninsori pe arii destul de restrânse în regiunile din sud, sud-vest”, a adăugat meteorologul România TV Silviu Grigore.