După temperaturi de vară, weekendul vine cu vreme rece şi ploi. PROGNOZA METEO PE TREI ZILE

Vremea frumoasă de miercuri ne va bucura şi în ziua de joi, însă de vineri mercurul din termometre coboară cu până la 10 grade, în unele zone. Meteorologii ne anunţă că ploile şi vântul care va bate din weekend va accentua senzaţia de frig.

25 sept. 2013, 12:59
După temperaturi de vară, weekendul vine cu vreme rece şi ploi. PROGNOZA METEO PE TREI ZILE

Joi, vremea se încălzeşte în toate regiunile, iar în sud-vest şi sud va deveni chiar mai caldă decât în mod obişnuit pentru această perioadă, cu temperaturi la amiaza de la 17 grade în estul Transilvaniei până la 30 de grade estivale în Lunca Dunării. Iar ca aspect, dimineaţa se anunţă însorită în mare parte din ţară, dar treptat, în jumătatea nordică a ţării, se adună norii şi, mai ales după-amiaza şi la începutul nopţii, îşi fac apariţia la nivel local averse însoţite izolat de descărcări electrice. În rest, abia spre seara şi în noaptea următoare vor fi câteva ploi trecătoare. Vântul se arată însă mai agitat în mare parte din ţară, iar în zona înaltă de munte suflă cu putere. De altfel, la munte cad ploi ce vor lăsa izolat peste 15 l/mp, în timp ce pe crestele înalte ale Orientalilor, ploile se vor transforma în timpul nopţii în lapoviţe şi ninsori.

În Bucureşti joi va fi o zi frumoasă, peste zi predomină soarele, iar vremea se încălzeşte, va fi cald pentru final de septembrie. Vântul adie plăcut, iar la amiază termometrele indică 27…28 de grade, cu 4…5 grade mai mult decât ar fi normal.

Vineri temperaturile scad destul de abrupt, în sudul ţării termometrele pierd chiar şi 10 grade de la o zi la altă, vremea devine rece în toată ţara, iar la amiază maximele termice pornesc de la numai 11…12 grade în estul Transilvaniei şi în nordul Moldovei şi abia mai ating 23 de grade, izolat, în sudul Olteniei. Ploile nu sunt multe, doar câţiva stropi la munte şi în extremitatea sudică şi de sud-vest, iar în primele ore ale zilei şi prin Moldova, dar în rest ziua este destul de însorită. În schimb vântul încă are intensificări pe crestele înalte de munte, dar trecător şi în Moldova, Dobrogea, Bărăgan şi vestul Olteniei, accentuând senzaţia de rece.

Şi în Capitală vremea devine brusc rece, la amiază temperatura aerului abia mai atinge 18…19 grade. Aşadar, termometrele pierd 10 grade faţă de ziua precedentă, deşi soarele este destul de prezent pe parcursul zilei, însă vântul mai sprinten dinspre nord-est aduce aer tot mai rece.

Sâmbătă rămâne vreme rece, la amiaza vor fi temperaturi de la 13 grade în estul Transilvaniei până la 22 de grade în sudul Olteniei, mai potrivite pentru mijloc de octombrie. În jumătatea sudică a ţării vor fi înnorări temporare, ca şi în nord-estul extrem, însă doar izolat cad şi câţiva stropi de ploaie, iar în celelalte regiuni predomină soarele şi vântul se mai linişteşte, chiar şi în zona înaltă de munte.

În Bucureşti tot rece se anunţă vremea şi sâmbătă, doar 17…18 grade vor fi la amiază, cu 5 mai puţin decât ar trebui. În plus, din când în când se adună nori, ce pot să lase câteva picături de ploaie, iar vântul de nord-est încă îşi face simţită prezenţa.

Duminică, vremea va fi în continuare mai rece decât în mod obişnuit la sfârşitul lunii septembrie, la amiază temperatura aerului se încadrează între 13 şi 22 de grade la scara întregii ţări, dar ploile, slabe cantitativ, sunt prezente doar izolat, la începutul zilei în estul ţării, apoi reapar abia către seară, doar pe alocuri, prin regiunile sud-vestice. Iar în Moldova, Dobrogea şi zona înaltă de munte vântul devine tot mai alert. Şi tendinţa este ca vremea rece să se menţină şi în primele zilei din săptămâna ce urmează, când şi ploile vor fi prezente, cu precădere în jumătatea sudică a ţării, dar pe alocuri şi în celelalte regiuni.

În Transilvania temperaturile sunt generoase joi, dar şi ploile, mai ales averse însoţite izolat de tunete şi fulgere, sunt prezente cu precădere după-amiaza şi spre seară. Vântul suflă şi el viguros, aşa că cele 23 grade din Braşov şi Târgu Mureş sau 24 de la Sibiu şi Alba Iulia se vor resimţi ca mai puţine.

Spre nord-vest cad numai câţiva stropi de ploaie, cel mai probabil spre seară, iar până atunci soarele care se iveşte din când în când dintre nori ajută mercurul din termometre să se ridice spre 20 de grade în Baia Mare şi 24 la Oradea.

Locuitorii Aradului vor avea nevoie de umbrele, căci se aşteaptă averse, ca de altfel şi în Banat, unde nu lipsesc nici descărcările electrice şi rafalele de vânt. Temperaturile sunt însă mai mari decât ar fi normal spre sfârşitul lunii septembrie, 25 de grade se ating la Arad, Deva şi Reşiţa şi chiar 26 la Timişoara.

În Oltenia joi va fi o zi caldă, cu temperaturi mai potrivite pentru luna august, şi cu soare pe săturate, ziua va fi plăcută, chiar dacă vântul este şi aici mai sprinten. La amiază termometrele vor indica 27 de grade la Târgu Jiu şi Râmnicu Vâlcea şi chiar 28 la Craiova şi Slatina.

Nici în Muntenia nu se aşteaptă ploi pe parcursul zilei, vântul de vest este şi aici mai alert, iar soarele predomină pe tot parcursul zilei, aşa că la amiază se înregistrează temperaturi de vara. Vorbim despre 30 de grade la Alexandria şi Giurgiu, 29 la Călăraşi şi 27 la Ploieşti şi Piteşti.

Nu sunt ploi nici în Dobrogea, ziua se anunţă însorită şi în această regiune, vântul însă continuă să sufle cu putere şi cele 25 de grade înregistrate la Constanţa sau Tulcea la orele prânzului se vor resimţi şi aici că mai puţine.

Moldova are şi ea temperaturi ridicate la amiază, vor fi 25 de grade la Focşani şi 23 în Bacău, Vaslui şi Iaşi, însă regiunea este mai puţin însorită, aversele cu tunete şi fulgere sunt prezente la nivel local în nordul regiunii, dar şi în rest, mai ales la deal, mai plouă puţin din când în când. Iar vântul rămâne alert pe parcursul zilei.