Mircea Duşa: S-au pierdut comenzi şi contracte de care trebuia să beneficieze industria de apărare din Cugir

Fostul ministru al Apărării, Mircea Dușa, a susținut, marți, că are informații potrivit cărora în ultimul timp s-ar fi pierdut unele comenzi și contracte de care trebuia să beneficieze industria de apărare din Cugir.

24 mai 2016, 20:43
Mircea Duşa: S-au pierdut comenzi şi contracte de care trebuia să beneficieze industria de apărare din Cugir

Am informații că în ultimul timp s-au pierdut unele comenzi și contracte de care trebuia să beneficieze industria de apărare din Cugir. Acest lucru nu este în regulă„, a declarat Mircea Dușa, prezent la Casa de Cultură din Cugir, alături de liderul social-democraților, Liviu Dragnea, la o întâlnire cu membri și simpatizanți ai PSD, potrivit Agerpres.

Întrebat de jurnaliști despre câte comenzi este vorba, fostul ministru al Apărării a subliniat că are informații că în ultima parte a anului trecut s-ar fi pierdut anumite contracte la export.

În cei trei ani de zile cât am fost la Ministerul Apărării, am fost de mai multe ori la Cugir (…) la întâlniri cu cei de la fabricile din domeniul industriei de apărare pentru a asigura contracte și comenzi. Au avut comenzi, au avut contracte și chiar au angajat din cetățenii orașului care au fost disponibilizați, la un moment dat, pentru a face față acestor contracte. Am informații că în ultima parte a anului s-au pierdut anumite contracte la export și ar fi păcat ca aceste contracte, fiind contracte destul de importante din punct de vedere al valorii, ar fi un păcat să le piardă și să nu existe portofoliul de comenzi necesar pentru a menține personalul sau chiar pentru a crea locuri de muncă noi„, a declarat Mircea Dușa.

El a precizat că este vorba de contracte noi, care erau pregătite în cursul anului 2015 pentru a fi finalizate din punct de vedere juridic. Ulterior, fostul ministru a susținut că este vorba de un contract care era destul de consistent, de sute de mii de dolari.

Mircea Dușa a mai spus că în calitate de parlamentar și de membru în Comisia de apărare va insista în continuare ca în principal Ministerul Economiei să se ocupe de portofoliul de comenzi pentru cele două întreprinderi din Cugir.

În orașul Cugir funcționează două fabrici de armament. La UM Cugir se fabrică armament de diverse calibre (12,7 mm, 14,5 mm, 5,56 mm), pistol automat și semiautomat de calibru 9 mm, accesorii, fiind unic producător de armament de calibru NATO 12,7X99 mm tub de oțel. Fabrica de Arme produce o gamă diversificată de calibre, armament de infanterie destinat înzestrării trupelor armate, a celor de pază și ordine, trupelor cu destinații speciale, cât și arme de vânătoare. Cele două fabrici au rezultat din scindarea în 2004 a întreprinderii de profil din Cugir. Uzina din Cugir a fost înființată în 1799, în timpul Imperiului Habsburgic, sub denumirea de Fabrica de Fier și Oțel.