SCANDAL pe numirea lui Duţă la CNAS. Duţă îi răspunde lui Ponta: Nu sunt cercetat penal

Lucian Duţă, desemnat de către preşedintele Băsescu în Consiliul de Administraţie al CNAS, a răspuns obiecţiilor Guvernului legate de numirea sa afirmând că nu este urmărit penal, aşa cum s-a spus. Totodată, Duţă crede că primului-ministru îi este teamă că ar putea descoperi fraudele şi deturnările de fonduri din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate care ar fi avut loc în ultimul an.

13 iun. 2013, 14:35
SCANDAL pe numirea lui Duţă la CNAS. Duţă îi răspunde lui Ponta: Nu sunt cercetat penal

„Nu există nicio începere de urmărire penală de către DNA pe numele meu. Există o plângere la DNA depusă de Corpul de Control al primului ministru Victor Ponta în legătură cu activitatea CNAS, o plângere care se află în analiză. În concluzie, nu sunt cercetat penal, nu s-a început niciun fel de urmărire penală pe numele meu”, afirmă Duţă, într-un comunicat dat publicităţii joi.

Totodată, fostul preşedinte al Casei i-a adresat o întrebare publică lui Victor Ponta. „De ce vă este frică de Lucian Duță, domnule Victor Ponta? Pentru ca nu cumva, revenind în CNAS, să descopăr fraude, deturnări de fonduri și proiecte blocate în ultimul an, toate afectând grav sistemul de sănătate, implicit oamenii?”, întreabă Lucian Duţă.

DNA a precizat că Duţă nu are statutul de urmărit penal. „Direcţia Naţională Anticorupţie a primit şi a înregistrat două rapoarte de control transmise instituţiei de către Corpul de Control al Primului Ministru, privind aspecte legate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, dosarele penale formate aflându-se în lucru în acest moment. Referitor la domnul Lucian Duţă (fost preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate), vă comunicăm că acesta nu are calitate de învinuit sau inculpat în nici un dosar aflat pe rolul DNA, prin urmare faţă de acesta nu se efectuează acte de urmărire penală”, se arată în comunicatul citat.

Premierul Victor Ponta a apreciat că revenirea în cadrul instituţiei a unei persoane cercetate penal în legătură cu activitatea depusă la CNAS ar putea să împiedice buna funcţionare a Casei.

Ponta a avut, joi, o discuţie la sediul Guvernului cu preşedintele CNAS, dr. Doru Bădescu, căruia i-a reproşat limbajul folosit în comunicatul oficial difuzat după propunerea făcută de preşedintele Traian Băsescu.

Totuşi, premierul Ponta apreciază că există câteva probleme de fond în acest caz, printre care faptul că numirea lui Duţă în CA a fost transmisă către preşedintele CNAS printr-o simplă adresă semnată de consilierul prezidenţial Virgil Păunescu, nefiind publicat niciun decret prezidenţial în Monitorul Oficial.

Într-un comunicat al Guvernului se arată că nu poate fi trecut cu vederea nici faptul că Lucian Duţă este cercetat penal de DNA într-un dosar privind nereguli petrecute în perioada în care el a condus Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

„Doctorul Lucian Duţa face obiectul unor dosare de urmărire penală aflate pe rolul DNA în legatură cu încălcări ale legii privind Sistemul Informatic Unic Integrat de sănătate din România şi în legatură cu aplicarea Taxei clawback. Aceste nereguli au fost sesizate de Corpul de Control al Primului-ministru de Curtea de Conturi şi de CNAS inca de anul trecut. Toate aceste institutii au sesizat prejudicii de milioane de euro. Primul-ministru considera ca revenirea unei persoane cercetate penal, in legatura cu activitatea CNAS, reprezinta o situatie de  natura sa impiedice buna functionare a institutiei”, se arată în comunicat.

În luarea de poziţie a Guvernului se menţionează că întoarcerea lui Duţă la CNAS ar putea periclita anchetele desfăşurate de DNA: „Exista pericolul ca activitatea dr. Lucian Duta in pozitia de membru CA sa afecteze grav cercetarile in cauza, avand acces la informatii cu caracter confidential si de asemenea putand sa influenteze martorii (…) Primul-ministru considera ca aceasta situatie regretabila trebuie sa-si gaseasca o solutie rapida in scopul fundamental al bunei functionari a CNAS in slujba cetatenilor”.

Preşedintele Traian Băsescu l-a desemnat pe fostul preşedinte al CNAS Lucian Duţă drept membru în Consiliul de Administraţie al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate din partea Administraţiei Prezidenţiale. Scrisoarea de nominalizare a fost transmisă în data de 10 iunie.

Lucian Duţă a fost preşedintele CNAS în perioada 2009-2012. În prezent, Duţă este membru în BPN al PDL şi preşedinte interimar al PDL Sector 1.