Obligația utilizării sistemului e-Factura de către micii producători agricoli va fi amânată până la 1 octombrie 2025, prevede o ordonanță de urgență adoptată de către Guvern luni, 30 iunie. Tot până la 1 octombrie se amână termenul și pentru institutele sau centrele culturale ale altor state care actovează pe teritoriul țării noastre în baza unor acorduri interguvernamentale.
Legislația în vigoare, până în momentul publicării noii OUG în Monitorul Oficial, prevedea că cele două categorii trebuie să utilizezesistemul e-Factura de la 1 iulie 2025.
Citește și: ANAF anunță noi modificări la e-Factura în 2025. Ce trebuie să știe românii despre decizia Fiscului
Amânarea decisă azi de Guvern vizeaz institutele sau centrele culturale ale altor state care activează pe teritoriul României în baza unor acorduri interguvernamentale, precum și pe agricultorii persoane fizice care aplică Regimul special pentru agricultori.
Cerințele tehnice pentru utilizarea sistemului nu permit îndeplinirea normei actuale de către cele două categorii menționate mai sus, arată profit.ro.
e-Factura este un sistem electronic prin care facturile sunt emise și transmise către autoritățile fiscale (ANAF), în format digital. Acest sistem a devenit obligatoriu pentru anumite tranzacții B2B și se extinde treptat și spre alte tipuri de operațiuni, cu scopul de a îmbunătăți colectarea taxelor.
Începând cu 1 ianuarie 2025, operatorii economici stabiliți în România au obligația de a emite e-Facturi de fiecare dată când vând produse sau servicii în România. Aici intră:
Citește și: RO e-Factura 2025: Ghidul ANAF pentru plătitori, schimbări importante din acest an pentru toate facturile