E haos pe șantierul unui Drum Expres așteptat de toată România. Ministrul Sorin Grindeanu a confirmat: „Nu s-a făcut aproape nimic”

E haos pe șantierele de pe Drumul Expres Craiova - Pitești. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a recunoscut acest lucru în cadrul unei conferințe de presă. 

18 nov. 2022, 10:01
E haos pe șantierul unui Drum Expres așteptat de toată România. Ministrul Sorin Grindeanu a confirmat: „Nu s-a făcut aproape nimic”

Ministrul PSD susține că italienii de la Tirena Scavi nu-și fac treaba așa cum și-au asumat în contracte. Constructorul de pe tronsonul 1 al Drumului Expres Craiova – Pitești are deja două certificate negative. „Nu s-a făcut aproape nimic” în ultima perioadă, a avertizat Sorin Grindeanu.

Tronsonul DX-ului Craiova-Pitești e realizat în proporție de 52-53%. Dacă italienii de la Tirrena Scavi nu se vor trezi la realitate, Ministerul Transporturilor va solicita rezilierea contractului, a mai punctat oficialul MT.

„Sunt undeva la 52-53%, doar că în ultima perioadă cei de la Tirrena Scavi nu au făcut aproape nimic. Au primit două certificate negative. În perioada următoare, conform legii, îl vor primi şi pe al treilea, dacă lucrurile nu se îmbunătăţesc.

Pe tronsonul 2 se circulă deja, pe 3 se lucrează foarte bine şi progresul este bun şi pe tronsonul 4. Nu sunt adeptul, de pe poziţia de ministru, să fac show în faţa camerelor de luat vederi, să rup contracte şi după aceea să ne chinuim, sau să se chinuie la CNAIR 2-3 ani până găsesc pe altcineva care să reia acel contract din stadiul rămas.

De fiecare dată încerc să găsesc soluţiile potrivite, astfel încât contractele să meargă mai departe”, a declarat Sorin Grindeanu.

 

Verdictul lui Sorin Grindeanu

 

Aceeași companie reușește să se țină cu seriozitate de alte proiecte pe care le are în lucru.

„Apelurile mele, către această companie, în aceste luni, nu doar pentru această lucrare, ci şi pentru centura Timişoarei, e aceeaşi companie care lucrează acolo şi care mai are un contract cu CNAIR, DN2- A2, pe centura Bucureşti, pe zona de Nord. Apelurile mele către ei au fost legate de a-şi schimba ritmul de lucru.

Dacă pe centura Timişoarei pot să spun că au început să lucreze mai bine, dar nu la nivelul la care mi-aş dori, la celelalte două, din păcate, lucrurile nu merg bine”, a completat Sorin Grindeanu.

Ministrul PSD ia în calcul cea mai dură măsură.

„Eu nu vreau să mă antepronunţ, mi-aş dori să nu fie cazul (să rezilieze contractul – n.r.), mi-aş dori să se termine cât de repede şi acest prim tronson pentru că la anul în mod sigur se va da drumul la tronsonul 3 şi se va înainta foarte mult pe tronsoanele 2,3 şi 4, îl ştim pe constructorul pe care îl felicităm, a spus că încearcă inclusiv tronsonul 4 să îl finalizeze până la finalul anului 2023.

Cel mai prost lucru este să nu iei nicio decizie. Şi atunci vom intra pe acest calendar, cu toate riscurile, dacă lucrurile nu se vor îmbunătăţi”, a subliniat ministrul Transporturilor, care în baza PNRR-ului are în agendă construcția mai multor poduri și autostrăzi.