E-mail capcană de la Banca Transilvania. CERT-RO, semnal de alarmă: „Verificaţi cu atenţie sursa mesajului”

E-mail capcană de la Banca Transilvania. Specialiştii Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) atrag atenţia asupra mesajelor sau e-mail-urilor primite „din partea băncii”.

23 sept. 2021, 20:35
E-mail capcană de la Banca Transilvania. CERT-RO, semnal de alarmă: „Verificaţi cu atenţie sursa mesajului”
E-mail capcană de la Banca Transilvania

E-mail capcană de la Banca Transilvania. O mostră de e-mail trimisă de hackeri, care pretinde a fi de la Banca Transilvania, este prezentat de CERT-RO. Cine accesează link-ul din mesaj este infectat cu malware.

Citeşte şi: Alertă la un spital din Bucureşti. Unitatea medicală, atacată de hackeri. Conducerea a reacţionat imediat!

E-mail capcană de la Banca Transilvania

Verificaţi cu atenţie sursa mesajului, iar atunci când nu sunteţi siguri, verificaţi transmiterea lui cu expeditorul. Infractorii cibernetici se folosesc mereu de identitatea vizuală a brandurilor cu reputaţie şi încearcă să impersoneze compania în relaţia cu clienţii ei.

În exemplul de mai jos aveţi o mostră de e-mail trimis de o adresă compromisă de atacatori, care pretinde a fi de la Banca Transilvania. Scopul final era infectarea utilizatorului cu malware, dacă acesta accesa link-ul din mesaj”, arată CERT-RO.

Astfel de atacuri caută infectarea dispozitivului cu software maliţios care extrage date despre utilizator, în special date financiar-bancare, cum ar fi date de card, credeţiale de autentificare la servicii de internet banking.

Universitatea Politehnică Bucureşti, atacată de hackeri

Universitatea Politehnică din Bucureşti a anunţat că hackerii au atacat vineri platforma informatică a Facultăţii de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei din cadrul universităţii. Este vorba despre platforma care asigură interfaţa între studenţi şi secretariatul facultăţii.

Din fericire, nu a fost accesată şi baza de date principală a UPB în care sunt stocate datele personale ale studenţilor (situaţie şcolară, adresă, informaţii bancare etc). Aceste date sunt stocate în condiţii de siguranţă maximă.

Problema de securitate a fost remediată în cursul zilei de ieri şi au fost demarate procedurile de informare a autorităţilor competente în vederea identificării şi tragerii la răspundere a autorului atacului cibernetic. Ne cerem scuze studenţilor facultăţii noastre pentru inconvenientul creat de această situaţie”, se arată într-un comunicat remis sâmbătă de Universitatea Politehnică Bucureşti, citat de Agerpres.