Reintrodusă prin așa-numita ordonanță ”trenuleț”, taxa pe stâlp este de-acum oficială și din punct de vedere al datelor privind declararea și plata.
Astfel, conform unui ordinul al președintelui ANAF publicat în Monitorul Oficial, taxa pe stâlp trebuie declarată până la 25 mai, iar plata se poate face în două rate egale: 30 iunie și 31 octombrie, notează hotnews.
Potrivit sursei citate. taxa va fi aplicată altor construcții decât cele care sunt impozitate la nivel local.
Întrebat cine a venit cu ideea reintroducerii taxei pe stâlp, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna a spus că este vorba despre ”o recomandare a Băncii Mondiale”.
Reprezentanții sectorului energetic au avertizat că introducerea unei taxe de 1,5 la sută aplicabilă construcțiilor speciale, adică taxa pe stâlp, va aduce și mai multe scumpiri la electricitate și gaze.
”Tot ce înseamnă taxare suplimentară se duce direct sau indirect în prețul final”, a explicat președintele Asociației Române pentru Energie Eoliană (RWEA), Liviu Gavrilă.
Liviu Gavrilă spune că taxa pe stâlp, pentru sectorul eolian, ar putea duce la regândirea unor investiții mari. ”Vorbim de sute de milioane de euro doar din sectorul producției de energie eoliană. Vor fi capacități de 5.000 de MW afectate”, consideră președintele RWEA.
De asemenea, Federația Patronală a Energiei (FPE) a subliniat că taxa pe stâlp ar fi fost propusă fără o consultare transparentă și fără un dialog social prealabil cu actorii relevanți din domeniu.
Potrivit FPE, astfel de inițiative contravin principiilor bunei guvernări și recentelor promisiuni făcute în cadrul dialogului social dintre Guvern și patronate, iar această taxă ar putea avea un impact sever asupra sectoarelor economice strategice.
Taxa pe stâlp a mai existat în perioada 2014 – 2017, însă investitorii au atacat-o în instanță. Aceștia au câștigat, astfel că statul a fost obligat să returneze sumele colectate, prin compensare cu alte impozite.