Ea este doamna Rose, directoarea care a făcut minuni într-o comună săracă din România! 70 de adulți și copiii lor au revenit la școală

În România există foarte multe comunități care zac în sărăcie și ignoranță. Acestea au nevoie de oameni ca doamna Rose care să îi scoată din mizeria în care se află și să le arate că viața poate fi și altfel și că doar educația este cea care îi salvează.

21 oct. 2023, 21:34
Ea este doamna Rose, directoarea care a făcut minuni într-o comună săracă din România! 70 de adulți și copiii lor au revenit la școală
Ea este doamna Rose, directoarea care a făcut minuni într-o comună săracă din România!

Ea este doamna Rose, directoarea care a făcut minuni într-o comună săracă din România! Rosemarie Cocoană sau doamna Rose, așa cum o alintă elevii săi, este un exemplu nu doar pentru colegii săi de breaslă, ci și pentru șefii săi din Ministerul Educației.

Citește și O profesoară din România a fost selectată în Top 50 profesori din lume la Global Teacher Prize 2023

Ea este doamna Rose, directoarea care a făcut minuni într-o comună săracă din România!

În urmă cu cinci ani, Rosemarie Cocoană, învățătoare de profesie, a fost numită directoare la Școala Gimnazială din comuna Eșelnița, județul Mehedinți, unde peste 50% din populație este de etnie romă.

Această comună este una dintre cele mai sărace din România, iar majoritatea oamenilor trăiesc din ajutoarele sociale sau lucrează cu ziua pe unde apucă. Cei mai norocoși dintre ei au reușit să plece la muncă în străinătate, însă și-au lăsat copiii în grija bunicilor.

Ca să le ofere șansa la o viață mai bună, doamna Rose a mers din poartă în poartă și le-a vorbit oamenilor despre cât de importantă este școala. iar pentru a-i convinge să își lase copiii la școală directoarea a angajat și un mediator școlar din comunitatea romă, pe care tot satul îl știe drept „domn profesor”.

„Fără educație sunteți mult mai săraci”, este mesajul pe care l-a transmis doamna Rose comunității din Eșelnița.

După ce le-a promis părinților că le va da copiilor o masă caldă după ore, doamna Rose a reușit o performanță greu de egalat. la cinci ani de la primele eforturi nu doar că a reușit să-i aducă pe toți copiii din comună la grădiniță și la școală, ci i-a adus și pe părinții lor.

Astfel, 70 de adulți din comunitatea romă, părinții elevilor, au revenit la școală. Aceștia s-au înscris în programul „A doua șansă” ca să își termine fie 4 clase, fie 8 clase, fiecare în funcție de momentul în care a abandonat școala.

„Sunteți niște campioni și veți reuși în viață”, le spune zilnic doamna Rose elevilor săi de care este tare mândră și cu care participă la fiecare olimpiadă.

Atrași de renumele pe care l-a câștigat, dar și de dotările pe care le are școala doamnei Rose, foarte mulți elevi fac naveta din orașul Orșova pentru a învăța la Eșelnița.

Recent, Rosemarie Cocoană a fost aleasă Directorul Anului în România, după ce povestea sa i-a impresionat pe membrii juriului din care a făcut parte și jurnalistul Florin Negruțiu.

”Am fost în comisia care a ales Directorul Anului în România. Rosemarie Cocoană a câștigat categoria Directorul Anului pentru Egalitatea de Șanse. Nu este o mare vorbăreață, nu-i place să se laude, este modestă, iar pe scena Ateneului, la Gala Asociației pentru Valori în Educație, „doamna Rose” a părut stingheră. Dar vă spun că femeia asta aparent timidă este o forță, un munte de tenacitate și un exemplu de ceea trebuie să fie educația”, a scris jurnalistul Florin Negruțiu, potrivit republica.ro.

Citește și Povestea de succes a unui român care a emigrat în Italia. A devenit directorul unui spa dintr-un prestigios hotel de lux din Roma