Ecaterina Andronescu, după anunţul DNA privind URMĂRIREA PENALĂ: Sunt ŞOCATĂ! Cred că este o glumă VIDEO

Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei, s-a declarat şocată de cererea DNA privind declanşarea urmăririi penale. "Cred că este o glumă", a spus Andronescu, la România TV.  DNA cere aviz pentru începerea urmăririi penale faţă de nouă foşti miniştri care ar fi săvârşit infracţiuni de corupţie în perioada mandatelor, printre care Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Dan Nica şi Daniel Funeriu.

26 sept. 2014, 13:40
Ecaterina Andronescu, după anunţul DNA privind URMĂRIREA PENALĂ: Sunt ŞOCATĂ! Cred că este o glumă VIDEO

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmism vineri, procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie referatul în vederea sesizării Senatului, respectiv a Camerei Deputaţilor, pentru formularea cererii de efectuarea urmăririi penale faţă de 9 miniştri.

ECATERINA ANDRONESCU, în prezent senator, ministru al Educaţiei şi Cercetării în perioada 28 decembrie 2000-19 iunie 2003 şi 22 decembrie 2008 – 1 octombrie 2009 şi ministr al Educaţiei, Cercetării şi Inovării în perioada 2008-2012, este acuzată de săvârşirea „infracţiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, în perioada în care avea calitatea de ministru.”

Sunt şocată! Nu m-a chemat nicodată nimeni şi nu mă ştiu vinovată cu nimic. Cred că este o glumă, pare o glumă pur şi simplu. Este altceva că am fost ministru nu pot să neg, dar că am luat ceva de la cineva cu vehemenţă neg. Mi se pare că e o încercare de a denigra nişte oameni care toată viaţa au muncit cinstit şi mă refer la mine.

Niciodată nu am pretins de la nimeni nici măcar un ban, niciodată. Dacă cineva poate să confirme altfel, să vină să îmi spună. Eu cred că este o încercare de linşat public, nu ştiu cum să numesc lucrul acesta. Niciodată de la nimeni nu am pretins, nu am luat vreun ban. Mi se pare culmea culmilor. Îmi dau foc în piaţa publică dacă cineva îmi pune în cârcă asemenea lucruri. Niciodată nu mi-am pus problema că voi ajunge într-o astfel de situaţie. Mi se pare îngrozitor de mult, mi se pare de neacceptat într-o ţară normală să acuzi un om care nu a luat un ban„, a declarat, la România TV, Ecaterina Andronescu.

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi a transmis procurorului general al P.I.C.C.J, în vederea sesizării preşedintelui României, a Senatului, a Camerei Deputaţilor şi a Parlamentului European, pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale faţă de 9 persoane care în perioada în care se presupune că au săvârşit infracţiunile au îndeplinit funcţia de ministru.

Potrivit unui comunicat DNA, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie referatul în vederea sesizării Senatului, respectiv a Camerei Deputaţilor pentru formularea cererii de efectuarea urmăririi penale faţă de Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Şerban Mihăilescu, Dan Nica, Adriana Ţicău, Gabriel Sandu, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu şi Nicolae Tănăsescu.

Concret, ECATERINA ANDRONESCU, ministrul Educaţiei şi Cercetării în perioada 28 decembrie 2000 – 19 iunie 2003, ministrul Educaţiei, Cercetării şi Inovării în perioada 22 decembrie 2008 – 1 octombrie 2009 şi în prezent senator în Parlamentul României, este suspectată de săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, constând în aceea că ar fi procedat la aprobarea bugetului pentru derularea Programului „Sistem Educaţional Informatizat” şi respectiv pentru proiectul ce a vizat licenţierea Microsoft; ar fi iniţiat şi avizat proiecte de Hotărâri de Guvern prin care a urmărit favorizarea firmelor Compaq şi Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora; ar fi stabilit, printr-un Memorandum, firmele care să participe la realizarea proiectului, atestând în mod nereal că acestea fac parte dintr-un consorţiu; ar fi stabilit procente de participare la proiect în favoarea anumitor firme; ar fi acceptat cesiunea contractului de către SIVECO, deşi invocase necesitatea achiziţiei de la aceeaşi sursă; ar fi înlesnit firmei SIVECO şi colaboratorilor săi încheierea contractului în condiţiile lipsei de competiţie, încheind contractul în condiţii oneroase pentru ministerul pe care îl conducea, toate acestea având drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achiziţiei de servicii şi produse la preţuri peste valoarea de piaţă: licenţe cu circa 30 – 40% mai scumpe, calculatoare şi produse software la preţuri cu până la 50% mai mari decât cele pentru aceleaşi produse sau produse similare de pe piaţă; în perioada 2001-2009, ar fi pretins şi primit de la firma SIVECO şi firmele colaboratoare foloase necuvenite constând în sume de bani sau calculatoare, pentru sine sau pentru altul, în scopul de a le asigura derularea unor proiecte cu ministerul.

DNA cere urmărirea penală a nouă foşti miniştri. Ecaterina Andronescu este pe lista neagră