Echinocţiu de toamnă: Luni, la ora 10.50, începe toamna astronomică

Publicat: Luni, 23 Septembrie 2019 08:24 // Actualizat: Luni, 23 Septembrie 2019 08:24 // Sursa: romaniatv.net

Echinocţiul de toamnă, când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°, se va produce luni, la ora 10.50, anunţă Observatorului Astronomic „Vasile Urseanu”, potrivit News.ro.

Foto: https://www.astro-urseanu.ro/

Punctul echinocţiului de toamnă, numit şi „punct autumnal”, se află pe sfera cerească la intersecţia eclipticii (ce reprezintă proiecţia pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cereşti în cea sudică. 

Aflându-se la această dată în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale est şi vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopţilor. Singurele excepţii sunt întâlnite în regiunile polare, în zona polului nord începând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud, Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocţiului de primavară.

În emisfera sudică a Pământului, data de 22 septembrie marchează începutul primăverii.

La latitudinile ţării noastre, în aceste zile Soarele va culmina la amiază la o înălţime medie de 45°, ceea ce reprezintă jumătatea distanţei unghiulare dintre zenit si orizont.

Începând de la această dată, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopţilor să crească, până pe 21 decembrie, când va avea loc solstiţiul de iarnă.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
echinocţiu de toamnă Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7808
RON
22 Nov
noapte 4 °
zi 6 °
Ultimele joburi adaugate
24 H