ECHINOCTIUL DE TOAMNA: Ziua este egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ

Echinocțiul de toamnă 2017 va avea loc pe 22 septembrie, la ora 23.02. Ca în fiecare an, la începutul ultimei decade a lunii septembrie atenția ne este îndreptată spre momentul în care pășim în toamna astronomică. Acesta este momentul echinocțiului de toamnă, când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°.

21 sept. 2017, 20:10
ECHINOCTIUL DE TOAMNA: Ziua este egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ

Echinocțiul de toamnă 2017 reprezintă debutul acestui anotimp din punct de vedere astronomic. Începând cu această dată, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopţilor să crească, până la data de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstiţiului de iarnă.

Echinocţiul de toamnă are loc când Soarele traversează ecuatorul din emisfera nordică în cea sudică. În emisfera nordică, echinocţiul de toamnă are loc în momentul în care longitudinea aparentă a Soarelui este de 180 grade. În această zi, în emisfera australă începe primăvara. 

Echinocţiul de toamnă 2017: Ce zodii îşi găsesc iubirea

De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeaşi dată, deoarece anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. De când a fost alcătuit calendarul gregorian (1582) echinocţiul de toamnă a căzut la 21, 22, 23 sau 24 septembrie, mai des însă la 22 sau 23 septembrie. 

Punctul echinocțiului de toamnă, numit și „punct autumnal” , se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică.

Aflându-se deci la această dată în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților. Singurele excepții le întâlnim în regiunile polare, în zona polului nord incepând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocțiului de primavară, potrivit astro-urseanu.ro.

Echinocţiul de toamnă 2017 influenţează astrele. Ce aduce acest eveniment pentru fiecare zodie

La latitudinile țării noastre, în aceste zile Soarele va culmina la amiază la o înălțime medie de 45°, ceea ce reprezintă jumătatea distanței unghiulare dintre zenit si orizont. Începând de la această dată, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopților să crească, până la data de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstițiului de iarnă.

Odată cu Echinocţiul de toamnă 2017, energia universală a planetei se schimbă. Balanţa aduce cu ea un alt tip de energie, ideal pentru manifestare şi gândire sau pentru meditaţie. Este o energie de factură pozitivă. Zilele de toamnă care vor curge până la instalarea iernii astronomice reprezintă momentul oportun pentru a aduce echilibrul în toate aspectele vieții noastre. Toamna este un timp al destinderii, dar şi al deciziei şi al angajamentului.

Punctul echinocţiului de toamnă 2017, numit şi „punct autumnal” , se află pe sfera cerească la intersecţia eclipticii (ce reprezintă proiecţia pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cereşti în cea sudică.

Pentru că se află la această dată în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale est şi vest, durata zilelor fiind egală cu cea a nopților, indiferent de latitudine.

Tot pe 22 septembrie, în ziua echinocțiului de toamnă 2017, Soarele păraseşte zodia Fecioarei pentru a intra în Balanţă. E posibil să mai resimţi şi un soi de uşurare, ca şi cum ţi s-a luat o greutate de pe umeri. Pragmatismul şi procupările concrete, materialiste ale Fecioarei se sublimează în rafinamentul artistic, afectivitatea şi romantismul Balanţei.

Grijile legate de muncă vor trece în planul doi, iar prieteniile sau flirtul cu sexul opus o să câştige teren. Balanţa te învaţă că banii sau succesul material nu au nici un farmec dacă n-ai cu cine să le împărtăşeşti. Nevoia de a forma un cuplu sau de “a investi” în cel existent creşte. E o perioadă excelentă pentru nunţi.

ECHINOCŢIUL de TOAMNĂ 2017: Momentul în care ziua este egală cu noaptea

Într-un astfel de moment privilegiat, cum este echinocţiul, la graniţa dintre Fecioară şi Balanţă, înveţi să îmbini armonios utilul cu plăcutul, materia şi spiritul.

Pe lângă echinocțiul de toamnă 2017, un alt fenomen important ce ne aşteaptă în curând va fi trecerea la ora de iarnă 2017. În noaptea dintre 29 şi 30 octombrie vom da ceasurile cu o oră înapoi, ora 04:00 devenind ora 03:00. Astfel, ziua de 30 octombrie, va fi cea mai lungă zi din an, cu 25 de ore.

Sărbătorile de toamnă debutează cu Ziua Sfintei Cruci, pe 14 septembrie, și se încheie cu Sfântul Andrei, pe 30 noiembrie.

Ziua Crucii se serbează cu post, după rânduiala Bisericii, dar popular, presupune aplicarea unor reguli tabuuizante: nu se consumă legume și fructe care prin forma fructului sau dispunerea boabelor, a semințelor amintesc de cruce: nuci (miez în formă de cruce, struguri în cruce etc.). Tot acum femeile merg în grădină și pe câmp și adună flori și frunze de plante considerate tămăduitoare prin faptul că sunt adunate în ziua Sfintei Cruci.

Pe 26 octombrie sărbătorim Sfântul Dimitrie. În această zi se țin și moșii de toamnă, se dă de pomană și se aprind lumânări la morminte. Oamenii cred că lumânările date de pomană acum ard întreg anul, conform unica.ro.

Sărbătorile toamnei se încheie cu Sfântul Andrei, pe 30 noiembrie. În această zi se pune grâul la încolțit pentru a vedea ce te așteaptă anul viitor și încep pregătirile pentru colind și sărbătorile de iarnă.

Echinocțiul de toamnă

Ca în fiecare an, la începutul ultimei decade a lunii septembrie atenția ne este îndreptată spre momentul în care pașim în toamna astronomicăAcesta este momentul echinocțiului de toamnă, când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°.

Punctul echinocțiului de toamnă, numit și „punct autumnal” , se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică. Aflându-se deci la această data în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților. Singurele excepții le întâlnim în regiunile polare, în zona polului nord incepând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocțiului de primavară.

În emisfera sudică a Pământului, data de 22 septembrie marchează începutul primaverii.


Iluminarea planetei la echinocțiul de toamnă

 

La latitudinile tarii noastre, în aceste zile Soarele va culmina la amiază la o înălțime medie de 45°, ceea ce reprezintă jumătatea distanței unghiulare dintre zenit si orizont.

Începând de la această dată, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopților să crească, până la data de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstițiului de iarnă.