Echipa Times New Roman a ironizat amenda de la CNCD şi a anunţat că va contesta în justiţie hotărârea

Echipa site-ului de satiră Times New Roman a publicat ironii despre amenda de la Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) şi a anunţat că va contesta în justiţie această decizie, precizând că încă nu a primit motivarea hotărârii. Preşedintele instituţiei, Asztalos Csaba, a transmis că CNCD se află în termenul legal pentru a comunica motivarea.

26 apr. 2018, 14:58
Echipa Times New Roman a ironizat amenda de la CNCD şi a anunţat că va contesta în justiţie hotărârea

„În legătură cu decizia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), prin care site-ul www.timesnewroman.ro a fost amendat pentru discriminarea femeilor din PSD, facem următoarele precizări: În primul rând, vom contesta in justiţie această hotărâre, după ce vom primi motivarea deciziei CNCD. Oficial, CNCD nu ne-a comunicat încă nimic, am aflat din presă de decizia luată”, a transmis, joi, TNR, potrivit news.ro.

„TNR nu discriminează pe nimeni, obiectivul nostru este să producem umor de calitate şi suntem împotriva oricărei forme de discriminare. Textele noastre scrise de-a lungul timpul stau dovadă pentru asta. Articolul incriminat este o metafora pentru servilismul din PSD. Este un pamflet care înfierează tare din PSD. El se referă la un congres PSD şi la toţi cei 4.000 de membri prezenţi, nu doar la cele cinci persoane care s-au considerat discriminate”, a adăugat echipa site-ului.

Echipa Times New Roman a precizat că pare suspectă rapiditatea cu care s-a dat concluzia CNCD.

„Ni se pare cel puţin suspectă rapiditatea cu care s-a dat concluzia CNCD-ul, după fix 21 de zile de la plângere. Iar asta în condiţiile în care noi am solicitat şi am obţinut amânarea audierii la CNCD cu 12 zile, altfel probabil decizia s-ar fi dat şi mai repede. Impresia noastră este că decizia era luată dinainte. Acest lucru este demonstrabil uşor în justiţie, anume că dorinţa CNCD-ului de a lua o decizie rapid i-a făcut să nu ţină seama de argumentele noastre. În aceeaşi zi, CNCD a luat doua decizii, una referitoare la dosarul nostru, cu sesizare depusă în data de 4 aprilie 2018, şi alta referitoare la un dosar referitor la fapte săvârşite în data de 21.08.2017. Urgenţa era numai la noi”, au transmis reprezentanţii TNR.

„Este de reţinut că au luat amendă şi persoane care nu au legătură cu articolul. Mai mult, amenda a fost aplicată şi societăţii care administrează site-ul, dar si administratorului societăţii respective. În acest caz, decizia CNCD a fost luată cu două voturi împotrivă, din totalul de opt voturi”, au precizat ei.

Echipa site-ului a mai precizat că îi este greu să creadă în corectitudinea unui organism care se află sub control parlamentar, deci sub control politic.

„Se spune că CNCD este garantul respectării şi aplicării principiului nediscriminării. Dar, totodată se defineşte drept «autoritate de stat autonomă, sub control parlamentar». Este greu să credem în corectitudinea unui organism care se află sub control parlamentar, deci sub control politic. Mai ales că politicul este cât se poate de implicat în amendarea noastră. Dar avem încredere că justiţia din România va trata serios această problemă şi va anula decizia CNCD”, a mai transmis TNR.

Echipa site-ului a făcut referire şi la libertatea de exprimare, pe care a numit-o „bunul cel mai de preţ”.

„Libertatea de exprimare este bunul cel mai de preţ, mai ales în condiţiile asaltului politic asupra instituţiilor democratice din România. Şi e de datoria noastră să luptăm pentru acest drept!”, au încheiat ei.

Tot joi, TNR a publicat un articol intitulat „10 lucruri despre amenda imensă dată de CNCD unui site de umor”.

„Coincidenţă suspectă. Mai lipsesc fix 16.000 de lei pentru terminarea Catedralei Mântuirii Neamului” şi „PSD se lăuda că măreşte salariile, dar deocamdată se simte doar mărirea amenzilor” sunt două dintre ironiile incluse în acest articol.

Distribuind pe pagina sa de Facebook articolul „10 lucruri despre amenda imensă dată de CNCD unui site de umor”, preşedintele CNCD a scris că răspunsurile vor veni în motivarea deciziei.

„Mulţumim timesnewroman.ro! Răspunsurile vor veni în motivarea deciziei!”, a scris Asztalos Csaba.

Întrebat de un utilizator al platformei de socializare dacă motivarea deciziei nu ar trebui să existe deja, preşedintele CNCD a răspuns că „suntem în termenul legal”.

„Răbdare – datoria noastră este să motivăm/ explicăm deciziile”, a mai scris Asztalos Csaba.

Sancţiunea a fost dată de CNCD, miercuri, pentru articolul postat pe pagina de internet Times New Roman pe 12 martie, cu titlul „Curva lui Dragnea, asaltată de PSD-işti, …”, prin care „se creează o atmosferă ostilă, degradantă, umilitoare la adresa femeilor membre PSD”, acesta reprezentând „discriminare şi încălcând dreptul la demnitate al acestora” conform art. 2, alin.1. şi art 15. din O.G. 137/2000, republicată.

Potrivit CNCD, s-a aplicat sancţiunea amenzii contravenţionale în cuantum de 5.000 lei pentru Infant Media SRL, care administrează publicaţia, 5.000 lei pentru autorul articolului, 3.000 lei pentru editorul şef şi 3.000 lei pentru administratorul Infant Media SRL şi obligaţia de a publica pe site-ul Times New Roman un rezumat al hotărârii în speţă (pentru o perioadă de 30 de zile) precum şi în două cotidiene naţionale.

Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi a celor prezenţi (8), cu excepţia amenzii privind administratorul societăţii comerciale (două voturi împotrivă).