Echipele din Premier League renunţă la „genunchiul la pământ”. Gestul devenise simbolul mişcării „Black Lives Matter”

Jucătorii din Premier League nu vor mai îngenunchea înainte de începerea meciurilor de fotbal ca semn de solidaritate împotriva rasismului, dar o vor face "în momente semnificative".

03 aug. 2022, 18:50
Echipele din Premier League renunţă la „genunchiul la pământ”. Gestul devenise simbolul mişcării „Black Lives Matter”
Echipele din Premier League renunţă la "genunchiul la pământ"

Echipele din Premier League renunţă la „genunchiul la pământ”. „Am decis să selectăm momente semnificative pentru a pune genunchiul în pământ în timpul sezonului pentru a sublinia unitatea noastră împotriva tuturor formelor de rasism şi, făcând acest lucru, continuăm să arătăm solidaritate pentru o cauză comună”, au spus căpitanii echipelor din Premier League, care au adăugat: „Rămânem angajaţi cu fermitate pentru eradicarea prejudecăţilor rasiale şi crearea unei societăţi incluzive, cu respect şi şanse egale pentru toţi”.

Decizia a fost luată în urma unei reuniuni a căpitanilor echipelor din Premier League, dar gestul nu va dispărea în totalitate de pe stadioane şi va fi utilizat în anumite momente pe parcusul viitorului sezon pentru a ”amplifica mesajul că rasismul nu mai are loc în fotbal sau în societate”.

Poliţistul care l-a ucis pe George Floyd, condamnat la 21 de ani de închisoare de justiţia federală

Circa 238.000 de lire sterline vor fi, de asemenea, donate tinerilor desemnaţi de cluburi în numele căpitanilor, în urma fondurilor strânse din campania ”No Room For Racism” („Nu e loc pentru rasism”), datorită insignelor ataşate pe mânecile tricourilor vândute sezonul trecut. Premier League a contribuit cu aceeaşi sumă strânsă din vânzări.

Jucătorii din Premier League au început să îngenuncheze înainte de meciuri, de când George Floyd, un bărbat de culoare, a fost ucis de un poliţist alb în Statele Unite în 2020. Acum vor îngenunchia în timpul meciurilor de la deschiderea sau la sfârşitul sezonului, sau înaintea meciurilor din cadrul campaniei „Nu este loc pentru rasism”.

EFL, care patronează ligile a a doua, a treia şi a patra, a lăsat la latitudinea jucătorilor dacă vor să mai facă acest gest pe teren.