Eckstein-Kovacs: A pune la punct o ţară mi se pare deplasat VIDEO

Fostul consilier prezidenţial Eckstein-Kovacs Peter a afirmat, la România TV că afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu referitoare la punerea la punct a Ungariei i se par deplasate deoarece vizează o întreagă ţară, şi nu doar pe preşedintele Jobbik, Vona Gabor.

12 aug. 2013, 11:14
Eckstein-Kovacs: A pune la punct o ţară mi se pare deplasat VIDEO

Fostul sfătuitor al preşedintelui Băsescu îi impută acestuia că declaraţiile sale de la Izvoru Mureşului sunt lipsite de diplomaţie deoarece vizează Ungaria ca ţară, şi nu declaraţiile punctuale preşedintelui Jobbik. „Aceste lucruri sunt spuse la supărare sau pentru a impresiona publicul. Asemenea declaraţii nu mi se par diplomatice”, a declarat Eckstein-Kovacs.

Pe de altă parte, fostul senator UDMR a arătat că sunt justificate nemulţumirile provocate de afirmaţiile lui Vona Gabor referitoare la posibilitatea unui conflict româno-maghiar. „Aici este vorba de o punere la punct a liderului unui partid extremist, lucru legitim, dar a pune la punct o ţară întreagă, mi se pare deplasat”, a mai spus Eckstein-Kovacs Peter.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Izvoru Mureşului (Harghita), că 2013 e ultimul an în care politicienii ungari au putut să se plimbe atât de relaxat în România, el avertizând că statul român „îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei”.

Vorbind despre principiul general al tratamentului minorităţilor în România, Traian Băsescu a afirmat: „Niciun prag constituţional nu poate fi nici luat în discuţie, nici depăşit. Poate să se perinde prin Harghita şi Covasna toată protipendada politicienilor maghiari. Cred că e ultimul an în care au putut să o facă atât de relaxat”.

Şeful statului român a susţinut că politicienii maghiari care au venit în Harghita şi Covasna au depăşit limita decenţei, potrivit Mediafax.

„Anul ăsta au ajuns la limita la care le spun: e prea mult”, a continuat preşedintele Băsescu.

El a susţinut că Ungaria a devenit „în momentul de faţă un focar de instabilitate din punct de vedere al tratării minorităţilor în regiune, nu în România, în regiune”, adăugând că politica Budapestei a început să creeze „dificultăţi”.

Ulterior, preşedintele Traian Băsescu le-a declarat jurnaliştilor prezenţi la Izvoru Mureşului că există mai multe ţări „deranjate” de „politica agresivă a Budapestei”.

„Sunt mai multe ţări din regiune care sunt deranjate de politica agresivă a Budapestei atunci când este vorba de minorităţi. România a stat rezervată până acum, dar cred că s-a ajuns la punctul de la care rezervele noastre trebuie date la o parte şi Budapesta trebuie pusă la punct”, a spus Băsescu.

Întrebat ce se va întâmpla dacă Budapesta nu va înţelege acest lucru, Băsescu a răspuns: „Va înţelege”.

Traian Băsescu a fost formulată şi o critică legată de faptul că premierul Ungariei, Viktor Orban, „circulă prea liber” în judeţele Harghita şi Covasna.

„Dacă nu v-a plăcut, de ce nu l-aţi fluierat? Nu o să vină Guvernul să-l fluiere”, a răspuns Traian Băsescu. Citeşte mai mult

Traian Băsescu participă la a XI-a ediţie a Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, judeţul Harghita, care are ca temă principală „România şi românii de la frontiera Uniunii Europene şi NATO”. De asemenea, la aceste dezbateri sunt prezenţi  lideri ai organizaţiilor româneşti din jurul frontierelor ţării şi din Balcani (Bulgaria, Serbia, Ungaria, Ucraina, Albania), dar şi din Diaspora românească (Italia şi Franţa).