Eclipsa de lună. Superluna Albastră Sângerie LIVE VIDEO STREAMING: Când va avea loc şi cum poate fi urmărit fenomenul astronomic rar

Publicat: Miercuri, 31 Ianuarie 2018 10:35 // Actualizat: Miercuri, 31 Ianuarie 2018 12:39 // Sursa: romaniatv.net

Trei fenomene cosmice vor avea loc pe 31 ianuarie pe cer: apariţia unei luni albastre, o elipsă de lună şi perigeu lunar. Evenimentul a mai avut loc anterior în anul 1866.

Eclipsa de lună. Superluna Albastră Sângerie: Când va avea loc şi cum poate fi urmărit fenomenul astronomic rar. Cele trei fenomene concomitente au fost denumite ''superluna albastră sângerie'''.

Fenomenul de Luna Albastră se produce atunci când au loc două luni pline în aceeaşi lună calendaristică. Atunci când luna trece prin faţa Pământului are loc eclipsa de lună, iar superluna se produce atunci când perigeul lunii coincide cu momentul lunii pline. În timpul superlunii, satelitul natural al Pământului va fi cu 14% mai luminos decât de obicei, iar fenomenul de lună sângerie se produce atunci când luna aflată în umbra Pământului capătă o culoare roşiatică.

Pe 1 ianuarie a avut loc prima lună plină din ianuarie, iar a doua va avea loc în 31 ianuarie sau 1 februarie, în funcţie de locul în care se află privitorul. De asemenea, superluna va avea loc în noaptea de 30 ianuarie, deşi practic fenomenul va avea loc cu o zi înainte ca luna să atingă apogeul, NASA a decis să catalogheze evenimentul ca fiind o superlună.

Întregul fenomen va dura aproximativ o oră şi 15 minute, informează The Guardian.

Conform Space, pe 31 ianuarie, Luna Albastră nu va putea fi vizibilă din toate regiunile planetei, deoarece a doua lună plină va fi vizibilă în aceste regiuni abia pe 1 februarie. Fenomenul va fi vizibil pe toată perioada în Alaska, Hawaii, America de Nord, Asia şi Australia. Superluna Albastră nu va putea fi vizibilă în România, însă doritorii pot să vizioneze online întregul eveniment. NASA va furniza imagini live cu evenimentul începând cu ora 5:30 am EST (12:30 ora României)

Specialiştii NASA susţin că evenimentul le va oferi oportunitatea de a studia momentul în care suprafaţa lunii se răceşte rapid. ''În întuneric, pot fi observate multe cratere şi structuri mult mai în detaliu,'' a declarat Paul Hayne din cadrul Laboratorului pentru Astrofizică din cadrul Universităţii din Colorado.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
eclipsă de Lună luna albastra Superluna Albastră Sângerie
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8026
RON
23 Feb
noapte 0 °
zi 12 °
Ultimele joburi adaugate
24 H