Eclipsă de Lună, vizibilă din România: Fenomenul astronomic are loc vineri noapte

O eclipsă de Lună prin penumbră va putea fi văzută în România, în noaptea de vineri spre sâmbătă (18-19 octombrie). O parte din Lună va trece prin conul de penumbră, iar discul acesteia va suferi o uşoară scădere în luminozitate, greu sesizabilă, informează Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu din Bucureşti.

16 oct. 2013, 15:59
Eclipsă de Lună, vizibilă din România: Fenomenul astronomic are loc vineri noapte

Eclipsa va dura 4 ore, 3 minute şi 48 de secunde. Potrivit Observatorului Astronomic, magnitudinea eclipsei raportată la penumbră este de 0,791 – eclipsele prin penumbră cu o magnitudine mai mică de 0,6 nu pot fi detectate vizual; eclipsele cu magnitudinea 1 sau mai mare, plasează Luna în totalitate cufundată în penumbră.

Începutul eclipsei va avea loc la ora 00:48. Discul Lunii începe imersiunea în penumbră – altitudinea Lunii deasupra orizontului este de 56°. Maximul eclipsei va fi la ora 02:50. Atunci, Luna se va află la cea mai mică distanță față de centrul secțiunii conului de umbră, fără însă să intre în acesta. În condiții ideale de cer senin, se poate observa, o foarte mică diferență de strălucire între partea din stânga jos și cea din dreapta sus de pe discul Lunar – altitudinea Lunii deasupra orizontului este de 48°. Sfârșitul eclipsei va avea loc la ora 04:52. Discul Lunii a ieșit în totalitate din penumbră – altitudinea Lunii deasupra orizontului este de 30°.

Următoarea eclipsă de Lună va avea loc pe 15 aprilie 2014, însă nu va fi vizibilă din România. Următoarea eclipsă de Lună ce va fi vizibilă (parțial) și din țara noastră, va avea loc pe 28 septembrie 2015.

Eclipsele de Lună se produc atunci când Luna traversează conul de umbră și/sau penumbră al Pământului. După cum discul lunii este cufundat total sau parțial în umbra sau penumbra planetei noastre, vom avea eclipse totale și parțiale, explică Observatorul Astronomic . Conul de umbră este inclus în cel de penumbră, iar centrele secțiunilor lor la distanța Lunii, coincid geometric. O eclipsă totală de Lună „conține” și celelalte tipuri de eclipse lunare.

Fenomenul astronomic din patru perspective: Așa cum s-ar vedea din România, apoi cum s-ar vedea eclipsa de Lună pe Lună, din două regiuni diferite