ECLIPSA DE SOARE din 20 martie. La ce oră se va vedea cel mai bine din România

ECLIPSA DE SOARE din 20 martie. Românii vor putea asista la cel mai așteptat eveniment astronomic al anului: eclipsa totală de soare din 20 martie va fi vizibilă dimineața la noi.  

20 mart. 2015, 09:16

ECLIPSA DE SOARE din 20 martie. Pe 20 martie 2015, toți românii sunt așteptați să-și îndrepte privirile spre cer. Între 10:48 și 13:04 minute va avea loc eclipsa totală de Soare, vizibilă din orice colț al țării.

Ultima eclipă totală de soare a avut loc în 2013, pe 3 noiembrie. Discul solar va fi acoperit de lună spre miezul zilei, însă nu toți locuitorii de pe planetă se vor bucura de acest spectacol celest. Eclipsa va putea fi văzută de pe întregul continent european, din nordul Africii și nordul Asiei.

Discul solar acoperit de lună se va vedea cu ochiul liber din România, cu o vizibilitate clară de la 50% la 99%, anunță astronomii. În anumite zone ale planetei va avea loc un amurg fals, acolo unde eclipsa va avea o intensitate de 80%. Cei care vor avea parte de acest amurg fals sunt irlandezii, finlandezii, norvegienii, suedezii și islandezii.

În România, eclipsa de soare va putea fi vizualizată însă parțial. Românii vor vedea discul Soarelui acoperi de jumătate de lună, iar punctul maxim de intensitate se va înregistra la ora 11 și 56 de minute, cu 4 minute înainte de miezul zilei.

Specialiștii recomandă să nu ne uităm la Soare în timpul eclipsei ci să folosim ochelari speciali de protecție, deoarece ne poate afecta vederea.

La București eclipsa va începe la 10:48, are maximul la 11:55 și se termină la 13:04, cu o acoperire a Soarelui de 43%. Cum se vede în alte oraşe, urmăriţi tabelul de mai jos: 

Eclipsa începe în jurul orei 10:45 (pentru momente mai exacte consultați tabelul), are maximul în jurul orei 11:55 și se termină la 13:05, cu o durată medie pentru țara noastră de două ore și 20 de minute. Acoperirea Soarelui de către Lună va varia în funcție de locul observației, fiind mai scăzută în sudul țării și mai ridicată în nord. Procentul de acoperire a Soarelui va fi situat între 40 și 55%.

Vizibilitatea eclipsei în țara noastră
Vizibilitatea eclipsei în țara noastră

 

Pe glob

Eclipsa se va vedea totală de la Polul Nord și regiunile învecinate. Locuitorii Insulelor Feroe vor avea parte de o totalitate de maxim două minute și 30 de secunde, aproximativ aceleași condiții intâlnindu-se și în arhipeleagul Svalbard.

Vizibilitatea eclipsei pe glob
Vizibilitatea eclipsei pe glob

Maximul eclipsei se poate vede de undeva din nord-estul Insulelor Feroe, la ora 11:45 (ora României), cu o o durată a totalității de 2 minute și 47 de secunde. Locuitorii din jumătatea de nord a Marii Britanii vor avea o acoperire de peste 90% a  Soarelui, condiții similar întâlnindu-se și în nordul Norvegiei.

De la Polul Nord se va putea vedea o eclipsă totală cu Soarele la sub un grad față de orizont.

 

Banda de totalitate
Banda de totalitate

 

Practic din toată Europa se poate vedea eclipsa, ba chiar și din Nordul Africii și din țările Israel, nordul Iranului, nordul Chinei și jumătatea estică a Mongoliei.

Următoarea eclipsă de Soare vizibilă din România se produce pe 21 iunie 2020.

Cum pot observa eclipsa

Eclipsa poate fi observată fără instrumente astronomice. Puteți privi spre Soare, în siguranță, folosind un filtru de sudură verde. Cel mai bun fitrul este Mylar, ce poate fi găsit de la magazinele specializate de astronomie.


Observarea Soarelui prin proiecție

Trebuie să priviți Soarele din 5 în 5 minute și veți vedea cum marginea Lunii va atinge discul acestuia. Acoperirea maximă se va produce în momentul de maxim.

Cei ce au un instrument astronomic trebuie să fie foarte precauți în observarea eclipsei. Se poate folosi o metodă sigură, metoda proiecției. În spatele telescopului sau lunetei, la ocular, se pune un carton alb sau o foaie albă. Discul Soarelui va fi proiectat pe foaie unde poate fi observată eclipsa, de către mai mulți privitori deodată. Când se folosește metoda proiecției nu se va folosi niciun filtru. Se poate proiecție prin lunetă sau prin telescop.