Eclipsa parţială de Lună, vizibilă în România în noaptea de marţi spre miercuri

O eclipsă parţială de Lună, vizibilă din ţara noastră dacă cerul este senin sau printre nori, va avea loc în noaptea de marţi spre miercuri.

16 iul. 2019, 05:10
Eclipsa parţială de Lună, vizibilă în România în noaptea de marţi spre miercuri

Eclipsa va începe la ora 21:44, când Luna se va afla aproape de orizontul de sud-est. Schimbări pe discul selenar se vor putea vedea atunci când Luna intră în umbra Pământului, începând cu ora 23.00. Atunci partea din dreapta a discului va începe să fie mai puţin strălucitoare, iar Luna se va tot înspre sud-est.

Momentul de maxim se produce la ora 00:21.

„Dacă veţi privi Luna la acea oră, veţi vedea cum partea de sus a discului este mai roşie decât partea de jos. Motivul este că ceva mai mult de 50% din discul selenar se află în umbra Pământului. Partea de jos a discului se află în penumbră şi are o strălucire mai mare”, se arată pe site-ul Observatorului Astronomic „Vasile Urseanu”.

Luna va ieşi din umbră la ora 02:00, iar la ora 03:18 eclipsa se termină. Cea mai spectaculoasă parte a fenomenului se va produce între orele 23:00 şi 02:00.

Pe tot parcursul fenomenului, în dreapta Lunii se va afla planeta Saturn şi o constelaţie în formă de casă, constelaţia Sagittarius.

Observatorul Astronomic va fi deschis pe perioada desfăşurării eclipsei.

În septembrie 2025, din România va putea fi observată următoarea eclipsă totală de Lună. Alte eclipse parţiale vor vizibile până atunci.