Ecobanca: Şase puncte mobile de colectare a deşeurilor electrice şi electronice, în Bucureşti

Proiectul ECOBANCA - Banca ta de reciclare este unul care doreşte să devină un exemplu de bune practici pentru oraşele din România în ceea ce înseamnă colectarea de la populaţie a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE), a afirmat, marţi, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Attila Korodi.

03 iun. 2014, 12:26
Ecobanca: Şase puncte mobile de colectare a deşeurilor electrice şi electronice, în Bucureşti

„Conform legislaţiei europene şi naţionale, autorităţile locale au obligaţia de a contribui la colectarea, valorificarea şi reciclarea deşeurilor de tip DEEE DBA (deşeuri de baterii şi acumulatori) şi de a asigura că acestea sunt transferate către un sistem de reciclare autorizat. Una dintre obligaţii este de a asigura cel puţin un punct de colectare la 50.000 de locuitori. În acest context, păstrând proporţiile, numărul de puncte de colectare în Capitală ar trebui să fie de aproximativ 40”, a spus Attila Korodi.

Asociaţia Environ a lansat, marţi, cea de-a doua ediţie a campaniei de informare, conştientizare şi stimulare a colectării selective a DEEE şi a DBA, ECOBANCA – Banca ta de reciclare.

„În anul 2007, în primul meu mandat ca ministru al Mediului, am gândit campania ‘Marea Debarasare’, un proiect menit să sprijine procesul de colectare, dar şi să atragă atenţia asupra importanţei colectării selective a deşeurilor de tip DEEE. Programul a fost unul de succes, dovadă fiind sutele de tone colectate şi miile de solicitări din partea cetăţenilor de a relua acest program. Cred că autorităţile locale sunt cele care trebuie să preia acest concept, să-l îmbunătăţească, să îl adapteze particularităţilor locale. Tocmai un astfel de exemplu este campania ECOBANCA, ce se derulează la nivelul municipiului Bucureşti”, a subliniat ministrul Mediului.

Campania ECOBANCA este parte integrantă a strategiei Asociaţiei Environ de susţinere proactivă a procesului de transformare a României într-o societate a reciclării, având drept obiectiv creşterea gradului de conştientizare a pericolului risipirii resurselor naturale, favorizând astfel îndeplinirea obligaţiilor europene referitoare la aplicarea principiilor ierarhiei deşeurilor.

„Răspunsul pozitiv al cetăţenilor Capitalei care s-au implicat activ în prima ediţie a campaniei ne-a încurajat să reluăm acest proiect şi să extindem reţeaua de colectare la şase puncte. Obiectivele declarate sunt, pe de o parte, generarea unui comportament eco-responsabil şi a unei obişnuinţe de colectare selectivă, iar pe de altă parte, creşterea cantităţilor de DEEE şi DBA colectate efectiv de la populaţie în conformitate cu Strategia Europa 2020”, a menţionat preşedintele Asociaţiei Environ, Andrei Orban.

Cele şase puncte mobile de colectare ECOBANCA vor fi amplasate, în perioada desfăşurării campaniei (5 iunie – 15 septembrie), în zonele aglomerate ale Capitalei, în puncte agreate cu Primăria Municipiului Bucureşti.