Economia Germaniei a început să dea semne de „oboseală”. Nici alte ţări din UE nu se simt mai bine

Încetinirea economiei Germaniei ar putea fi temporară, în timp ce Italia este în recesiune sau aproape de recesiune, în funcţie de instituţiile care fac estimarea, a afirmat vineri Pierre Moscovici, comisarul european responsabil pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vămi, la reuniunea Eurogrup care se desfăşoară la Bucureşti, transmite Reuters."Trebuie să fim foarte atenţi în legătură cu această situaţie, dar nu trebuie să fim prea alarmişti", a adăugat Moscovici.

05 apr. 2019, 07:25
Economia Germaniei a început să dea semne de „oboseală”. Nici alte ţări din UE nu se simt mai bine

Acesta susţine că noile prognoze ale Comisiei Europene, care vor fi publicate în data de 7 mai, vor confirma actuala încetinire a economiei, care afectează cel mai mult Germania şi Italia dintre cele 19 state membre ale zonei euro. În previziunile publicate în februarie, CE se aştepta la un avans al PIB-ului Italiei de 0,2% în acest an.

Principalele institute de cercetare economică din Germania şi-au redus, joi, la jumătate, estimările privind creşterea ce va fi înregistrată de prima economie europeană în acest an şi au avertizat că ritmul de creştere ar putea să încetinească şi mai mult dacă Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană fără un acord.

În raportul lor bianual, cele cinci institute economice, Ifo (München), DIW (Berlin), IfW, IWH (Halle) şi RWI (Essen), estimează că în acest an Produsul Intern Brut al Germaniei va înregistra o creştere de 0,8%, faţă de un avans de 1,9%, cât preconizau până acum.

Germania a fost mult timp motorul economic al zonei euro, însă, la finele anului trecut, a evitat la limită intrarea în recesiune şi, pe ansamblul anului 2018, a înregistrat cel mai slab ritm de creştere din ultimii cinci ani.

Estimările institutelor economice vor fi incluse în prognozele de creştere ale Guvernului de la Berlin, care vor fi date publicităţii la finele acestei luni. În luna ianuarie, Berlinul miza în acest an pe o creştere de 1%.