Economia globală, grav afectată de pandemie. Cum arată cifrele pentru principalele ţări preferate de români

Economia globală a avut de suferit enorm din cauza pandemiei de coronavirus. Marea Britanie şi Spania, două dintre ţările preferate de români, au înregistrat cel mai mare declin în al doilea trimestru din 2020. 

18 aug. 2020, 07:27
Economia globală, grav afectată de pandemie. Cum arată cifrele pentru principalele ţări preferate de români

Impactul semnificativ asupra economiilor în cel de-al doilea trimestru din 2020 a fost cauzat de restricțiile severe impuse pentru a limita răspândirea coronavirusului. În România, starea de urgenţă instituită în perioada 16 martie-14 mai a produs efecte serioase asupra economiei. 

Pentru trimestrul doi al acestui an, a fost înregistrat un declin de 12,3% față de primul trimestru și cu 10,5% față de aceeași perioadă din 2019.

Cum a evoluat economia celorlalte țări în cel de-al doilea trimestru din 2020

Cel mai mare declin a fost înregistrat în cel de-al doilea trimestru din 2020 de către Regatul Unit al Marii Britanii (20,4%) și Spania (18,5%), ambele având un număr similar de cazuri de COVID-19 înregistrate de la începutul pandemiei. De asemenea, Italia a înregistrat o scădere de -12,4%, potrivit wallstreet.ro. 

Situația arată la fel de îngrijorător și în afara Europei. Japonia, a treia economie a lumii, a anunțat în cel de-al doilea trimestru o scădere de 7,8% față de primul trimestru și de 27,8% față de aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, Statele Unite ale Americii a înregistrat cel mai sever declin de la Marea Recesiune până în prezent, conform precizărilor făcute de Departamentul Comerțului ce a raportat o scădere de 32,9%, în ritm anual, pentru perioada aprilie-iunie 2020.

Scăderea PIB-ului este mai mult decât triplă faţă de precedentul declin record, de 10%, înregistrat în trimestrul doi din 1958. În primul trimestru din acest an, PIB-ul SUA a scăzut în ritm anual cu 5%.

Citeşte şi Klaus Iohannis, o nouă şedinţă cu premierul şi mai mulţi miniştri la Cotroceni. La final şeful statului face declaraţii