Economia Turciei se prăbuşeşte. Inflaţia s-a apropiat de 80% în luna iulie. Sunt previziuni sumbre pentru al treilea trimestru

Vin vremuri grele pentru Turcia. În luna iulie, rata inflaţiei s-a apropiat de 80%, iar previziunile nu sunt deloc bune pentru trimestrul al treilea.

03 aug. 2022, 16:02
Economia Turciei se prăbuşeşte. Inflaţia s-a apropiat de 80% în luna iulie. Sunt previziuni sumbre pentru al treilea trimestru

Economia Turciei se prăbuşeşte. Rata inflaţiei a accelerat din nou, riscând să urce la niveluri nemaivăzute de după criza financiară asiatică din 1997, pe măsură ce banca centrală îşi menţine cursul monetar ultra-lax, scrie Bloomberg.

Economia Turciei se prăbuşeşte. Previziuni sumbre pentru trimestrul trei

Citeşte şi Marea Britanie, în prag de recesiune. Pericolul de stagflație revine pentru prima dată în 50 de ani

Marşul ascendent al preţurilor de consum a forţat deja oficialii şi economiştii să rescrie previziunile de mai multe ori în acest an, deoarece eforturile de stabilizare a lirei slăbesc într-un moment în care războiul dintre Ucraina şi Rusia creşte costurile pe toate palierele, de la alimente la energie.

Potrivit datelor de miercuri, inflaţia anuală a accelerat până la 79,6% luna trecută, de la 78,6% în iunie. Istanbulul, cel mai populat oraş al Turciei, a înregistrat o creştere a preţurilor de peste 99% în iulie faţă de un an mai devreme, scrie Ziarul Financiar.

Chiar şi într-o lume consumată de cea mai rapidă inflaţie din ultimele decenii, Turcia înregistrează o valoare anormală care o situează, la diferenţe foarte mici, în spatele unor ţări precum Zimbabwe, Venezuela şi Liban, unde ritmul creşterii preţurilor a depăşit deja trei cifre.

Slăbirea inflaţiei se dovedeşte mai greu de realizat în Turcia, deoarece banca centrală s-a abţinut să-şi majoreze rata cheie de la 14% sub presiunea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. Liderul turc crede — spre deosebire de economia mainstream — că ratele mai mari provoacă o inflaţie mai rapidă.

„Nu vedem niciun semn de stabilizare a mediului macroeconomic pentru Turcia, fapt care rezultă din actualele setări neortodoxe de politică macroeconomică. Astfel, recomandarea noastră este să ne abţinem de la a investi în active turceşti”, a declarat Nenad Dinic, strateg pe acţiuni pentru pieţele emergente la Bank Julius Baer.

Creşterea preţurilor este programată să atingă un vârf de aproximativ 85% în septembrie-octombrie, conform unui grafic al intervalului de prognoză care însoţeşte cel mai recent raport al băncii centrale privind inflaţia. Proiecţia băncii arată acum că inflaţia va atinge la finalul anului un nivel 60,4%, o revizuire ascendentă de aproape 18 puncte procentuale.

Această perspectivă este încă optimistă în raport cu opiniile de pe piaţă. Bloomberg Economics estimează că inflaţia va atinge un maxim de 91% în al treilea trimestru şi va încetini doar la 69% la sfârşitul anului 2022.

Citeşte şi Erste, proprietarul BCR, vrea să construiască 15.000 de apartamente la preţuri accesibile, care să fie date în chirie

 


loading...
Partenerii noștri