Economica.net: Angajaţii ROMATSA primesc 300.000 lei la pensionare anticipată. Lista revendicărilor controlorilor de trafic

Angajaţii ROMATSA beneficiază, în medie, de 300.000 lei la pensionarea anticipată, brut, dezvăluie Economica.net, care a consultat lista cu cele 50 de revendicări ale controlorilor de trafic care au făcut grevă. Pe lângă respectarea acestui drept pentru toţi angajaţii care vor fi în situaţia de a se pensiona anticipat, sindicaliştii de la ROMATSA mai cer negocierea şi corelarea salariilor cu creşterea traficului aerian, precum şi majorarea fondului de salarii pentru angajarea de noi controlori. 

31 mai 2017, 05:41
Economica.net: Angajaţii ROMATSA primesc 300.000 lei la pensionare anticipată. Lista revendicărilor controlorilor de trafic

Conducerea ROMATSA a propus fonduri de 3,69 milioane de lei pentru onorarea în 2016 a 12 cereri de pensionare anticipată / cu reducerea vârstei de pensionare pentru grupă de muncă, adică o medie de 308.000 lei/angajat, reiese din lista de revendicări a Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România-ATSR, publicată de ECONOMICA.NET şi care poate fi consultată AICI.    

Propunerea conducerii Regiei i-a nemulţumit pe sindicalişti, care solicită acordarea acestui drept tuturor salariaţilor care îndeplinesc condiţiile pentru a se pensiona anticipat şi nu unui număr limitat de persoane. Ei mai spun că „patronatul nu oferă în fapt nimic altceva decât respectarea unui drept existent, agreat prin Contractul Colectiv de Muncă”.

Andreiaş Păduraru, secretar general al ATSR, spune că toţi controlorii de trafic aerian din Europa beneficiază de astfel de bonificaţii pentru pensionarea anticipată, acestea fiind plătite dintr-un fond unde se varsă o parte din taxa de survol. De asemenea, cifrele de mai sus reprezintă sume brute, la care se aplică contribuţii şi alte taxe de circa 34%, potrivit lui Păduraru.

Pentru remedierea situaţiei, el cere conducerii Regiei să transmită către firma care calculează bonificaţiile datele exacte ale angajaţilor, astfel încât ei să beneficieze de acestea la atingerea vârstei de pensionare anticipată.

ROMATSA acordă angajaţilor care se pensionează anticipat un număr de salarii echivalent numărului de luni de activitate rămase până la pensionarea la vârsta legală, se arată şi în raportul anual al Regiei pe 2015.

„Regia acorda salariaţilor care se pensionează anticipat un număr de salarii echivalent numărului de luni de activitate ramase până la pensionarea la vârsta legală. Regia recunoaşte provizioane pentru beneficii la pensionarea anticipată aplicând criteriile generale de recunoaştere a provizioanelor”, scrie la pagina 73 în raportul citat mai sus.

La un salariu de bază negociat de circa 22.000 lei, rezultă că un controlor de trafic aerian care se pensionează anticipat, de exemplu la 59 de ani (vârsta la care s-ar putea pensiona anticipat cei mai experimentaţi controlori de trafic), ar fi îndreptăţit la o bonificaţie brută de 1,58 milioane de lei.

Citeşte mai multe pe Economica.net