Valentin Ionescu, președintele Institutului de Studii Financiare (ISF), spune în amănunt care sunt cele mai sigure metode prin care se pot proteja economiile în perioadele de turbulență, așa cum este și cea prin care trecem acum.
„Siguranța în diversificare – Primul pas pentru orice persoană este să nu țină toate economiile într-un singur loc sau într-o singură monedă, se recomandă împărțirea banilor între:
• Depozite bancare în lei și euro, la bănci cu reputație solidă.
• Titluri de stat FIDELIS sau TEZAUR, care oferă randamente net superioare depozitelor și sunt scutite de impozit”, a spus președintele ISF, conform Economica.net.
În contextul riscului valutar și al presiunii pe leu, păstrarea unei părți din economii în euro sau în dolari poate oferi un strat suplimentar de protecție.
Iată câteva sfaturi:
Investiții inteligente pentru orizonturi mai lungi. Pentru cei care au un apetit mai ridicat la risc și urmăresc protejarea capitalului pe termen mediu și lung, variantele includ:
Orice investiție aleasă trebuie să fie înțeleasă înainte de a fi realizată. Lipsa de informare este unul dintre cei mai mari factori de risc. Lichidarea este esențială în perioada de criză. Un fond de urgență echivalent cu 3–6 luni de cheltuieli curente, plasat într-un cont accesibil, poate face diferența între stabilitate și panică financiară. În același timp, este momentul ideal pentru a reduce sau elimina datoriile cu dobânzi mari (credite de consum, carduri de credit, leasinguri), deoarece costurile de finanțare vor continua să fie ridicate, potrivit Economica.
Educația financiară este cea mai bună metodă pentru a ne proteja în perioada crizei.
Criza fiscală nu afectează doar guvernul, ci și fiecare cetățean. Într-o situație critică și incertă, prudența și educația financiară sunt aliați de neînlocuit.
Se pot face și investiții în această perioadă, dar nu pentru oricine și nu în orice domeniu. De fapt, în perioadele de criză fiscală și incertitudine economică apar oportunități foarte bune, dar și riscuri majore.
Citește și: Oraşul din România cu cele mai multe ajutoare sociale. Surpriză de proporţii după analiza lui Mirel Palada