Economistul Ilie Șerbănescu, verdict în cazul crizei energetice: „România are resurse, dar nu ea le controlează / Ar trebui să sfidăm Bruxellesul!” | EXCLUSIV

Economistul Ilie Șerbănescu și Dana Budeanu au comentat la România TV, luni seara, despre problemele din domeniul energetic. Potrivit celor doi analiști, criza energetică din țara noastră este creată artificial.

06 sept. 2022, 09:51
Economistul Ilie Șerbănescu, verdict în cazul crizei energetice: „România are resurse, dar nu ea le controlează / Ar trebui să sfidăm Bruxellesul!” | EXCLUSIV

Politicienii de la Palatul Victoria au făcut două greșeli majore, susține analistul economic Ilie Șerbănescu. De asemenea, cunoscutul scriitor a mai precizat că oficialii Guvernului României doar se supun deciziilor stabilite de la Bruxelles.

„România este o colonie a Uniunii Europene, care face ceea ce spune Ursula von der Leyen, de la Bruxelles, nu ceea ce spune Iohannis sau Ciucă. Dacă am fi noi cei care am dispune de resurse, ar fi cum ar spune doamna Budeanu (n.r. – România ar importa doar 5% energie). Dacă nu controlăm aceste resurse, este cum se întâmplă. 

Suntem singura țară din UE care a aplicat prostia, înfumurarea de la Bruxelles, de a combina un obiectiv – decarbonizarea, deci renunțarea treptată la sursele energetice fosile, cu liberalizarea. Acestea sunt două obiective antinomice. Puse împreună, duc la dezastru. 

Cel mai mare dezastru se consemnează în România tocmai din cauza faptului că noi avem resursele noastre, dar pe care nu noi le controlăm. Și atunci, noi am scos din uz ce era producție posibilă din resurse fosile, dar nu am pus în loc nimic sau am pus ceva care nu ajunge. Și atunci, dacă nu bate vântul, dacă nu e soare corespunzător, nu avem din ce să producem energia electrică. Și dacă la Cernavodă e nevoie de a scoate din motive tehnice din producție un reactor din cele două mari și late ajungem la un deficit de 20-25%, nu de 5%, așa cum a spus doamna Budeanu. Am ajuns al 25%, întrebați ANRE care este bilanțul. Noi suntem în situația absurdă, relevată de doamna Budeanu, de a avea un înalt grad de acoperire a consumului din resurse proprii, fără să avem un avantaj, ci un dezavantaj (…) Ar trebui să-i sfidăm pe cei de la Bruxelles, pentru că oamenii au înnebunit. Eu mă îndoiesc că vom găsi acest potențial în România”, a declarat Șerbănescu, în emisiunea lui Victor Ciutacu.

 

Ilie Șerbănescu susține introducerea urgentă a prețurilor reglementate în energie

 

Dana Budeanu a explicat și cum a fost, de fapt, creată criza din energie.

„Eu le spun oamenilor să nu e mai supună (…) Ceea ce trebuie să înțeleagă oamenii este că prețul la energie e setat de ‘băieții deștepți’ care revând energia, susținuți de clasa politică și cu asta basta! În rest, noi nu avem nicio problemă cu energia electrică”, a comentat Dana Budeanu.

„Cel mai simplu, tehnic, este desființarea băieților deștepți. Reintroduc (n.r. – statul) reglementarea, ei (n.r. – „băieții deștepți”) dispar prin forța lucrurilor. Nu mai vând Hidroelectrica decât unui furnizor agreat”, a replicat Ilie Șerbănescu.


Calendar 2024
Calendar 2024