Ecuadorul a ridicat un zid la graniţa cu Peru. Ambasadorul peruan la Quito, rechemat pentru consultări

Peru l-a rechemat pentru consultări pe ambasadorul său la Quito pentru a protesta față de construcția de către Ecuador a unui zid la graniță care, în opinia sa, încalcă acordul de pace semnat în 1998 între cele două țări, a anunțat Ministerul de Externe de la Lima, citat de AFP, citată de Agerpres.

11 iul. 2017, 07:36
Ecuadorul a ridicat un zid la graniţa cu Peru. Ambasadorul peruan la Quito, rechemat pentru consultări

„Decizia a fost adoptată ținând cont de faptul că guvernul Ecuadorului a construit un zid în Parcul Lineal, pe partea dreaptă a Canalului internațional Zarumilla”, a precizat diplomația peruană într-un comunicat.

Ministerul peruan a reamintit că a solicitat în repetate rânduri Ecuadorului „să suspende lucrările” efectuate pe o porțiune a graniței dintre cele două țări.

Peru consideră că acest zid încalcă acordul de pace bilateral semnat în 1998 la Brasilia și punând capăt la peste o jumătate de secol de dispute frontaliere ce au provocat două războaie, ultimul în 1995.

Potrivit acordului, „Ecuadorul s-a angajat să lase liberă o fâșie de 10 metri pe malul drept al Canalului pentru ca ambele țări să poată efectua lucrări de întreținere și curățare”, a precizat comunicatul, citat de Agerpres.

Guvernul ecuadorian a reacționat afirmând că „regretă decizia guvernului peruan”, potrivit unui comunicat al Ministerul său de Externe. Quito a dat asigurări că zidul respectă acordul de pace și va permite controlul inundațiilor.

Cele două țări au în comun o graniță cu o lungime de 1.500 de kilometri, în mare parte în jungla amazoniană.


loading...
Partenerii noștri