EDIȚIE EVENIMENT la România Tv. Marcel Ciolacu, președintele PSD, anunță lovitura politică a anului. Ce le pregătește lui Iohannis și liderilor USR și PNL

Marcel Ciolacu, președintele PSD, este invitatul serii la RomâniaTv, în emisiunea Andreei Crețulescu, a anunțat care e principala temă a moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîțu, care sunt

22 iun. 2021, 21:31
EDIȚIE EVENIMENT la România Tv. Marcel Ciolacu, președintele PSD, anunță lovitura politică a anului. Ce le pregătește lui Iohannis și liderilor USR și PNL

Marcel Ciolacu a anunțat că miercuri, 23 iunie, va fi depusă moțiunea de cenzură. „Am discutat cu mai mulți colegi din Parlament și colegi de la AUR și alți colegi dispuși să voteze moțiunea. E prima dată în 30 de ani când se vorbește că are șanse să treacă după doar 6 luni de la alegerile parlamentare. Mulți români spun că România se îndreaptă într-o direcție greșită, din cauza promisiunilor neonorate ale guvernanților”, a spus Ciolacu la România Tv.

Care e principala temă din moțiunea de cenzură?

„Am avut o altă abordare. Marea problemă e o abordare eșuată, a fost o guvernare făcută după voința președintelui României. E un guvern ineficient. Sunt oamenii nenorociți de inundații, ați văzut vreo ședință de guvern făcută deîndată pentru ajutoare, cu intervenții? Le ceri primarilor să intervină în condițiile în care nu i-ai informat ce urmează să se întâmple. Ei au specialiști, ar fi putut să prevină. Ați văzut vreo ședință de guvern ca să ajute oamenii? Agricultura e într-o situație grea. Încercați să vorbiți cu agriculturii și veți vedea că le putrezește recolta. A dispărut total ministrul Agriculturii. I-ați văzut pe Cîțu și Iohannis că au mers să vorbească cu oamenii?”, a afirmat șeful social-democraților.

„Eu nu înțeleg ce au cu legile PSD, vor să modifice tot. Încă nu a aflat nimeni unde s-au dus banii fiindcă nu-i regăsim nici în pensii, nici în alocații, nici la IMM-uri, nici la fermieri. Nu am crezut că se poate întâmpla așa ceva în România”.

„Oamenii ăștia sunt sănătoși la cap?! Ei nu înțeleg că sunt acolo ca să guverneze?! România a devenit scena de luptă a lui Cîțu cu Orban. Ce circ trăim noi… În loc să vadă de inundații, de PNRR, de tot ce e urgent în acest moment. Unde vor să ne ducă? Toate aceste lucruri în doar șase luni. Se ceartă pe Avocatul Poporului, schimbă TV și radio. Domnul Cîțu știe bine că nu ai voie să dai ordonanță câtă vreme e o lege în Parlament. Trebuie să răspundă penal. E un interes politic”.

„Parlamentarii sunt trimiși de români. 70% dintre români consideră că România se îndreaptă într-o direcție greșită. Dacă Rafila ar fi fost pus premier am fi reușit să formăm o majoritate. Iohannis știa foarte bine că dacă respecta spiritul Constituției, în acest moment Rafila era prim-ministru. I-am convins pe români să fiu premier, a spus Cîțu. Pe cine ai convins tu, mă? Ai ieșit pe locul 3”.

Pe lângă Rafila premier, care sunt ceilalți miniștri propuși de PSD?

„Faptul că am schimbat toată abordarea, am venit cu un buget alternativ, am venit cu un PNRR, înseamnă că avem în interiorul PSD deja funcțional un aparat întreg. Sunt vreo 24 de specialiști pe fiecare domeniu în parte care lucrează pe ce ar trebui să facă acest guvern. Suntem pregătiți și cu specialiști și cu oameni. Cel mai important e că suntem patrioți”.

Marcel Ciolacu a răbufnit pentru că PNRR nu a fost încă aprobat. Şeful PSD se întreabă retoric dacă nu era „fantastic” ca şi România să se afle printre cele zece ţări europene al cărui PNRR să fie parobat de Comisia Europeană.

„În timp ce 10 state europene au validat PNRR, România a făcut o scrisoare Comisiei Europene, Ghinea mai exact, ca să se mai dea un termen de evaluare. Europa pornește motoarele, începe să facă investiții concrete, iar noi amânăm. Când ești mic, mergi să jignești adversarii. Cîțu ar trebui să explice în numele domnului Ghinea acest gest. Ei au împrumutat 34 de miliarde și au dat 2,3% economiei. Noi ne comparăm acum cu state africane, în timp ce toate statele europene au dat peste 10%”.

Victor Ciutacu: Domnule președinte, în contextul în care România e răvășită din punct de vedere meteorologic, dvs vă simțiți în siguranță în cazul unui cataclism?

Marcel Ciolacu: Vedem eficiența acum pe teren, unde de fapt nu există o eficiență. Astăzi a luat foc un spital, nu sunt investiții în clădiri. Ne-a bătut Dumnezeu suficient. Doamne ferește să avem ceva mai rău de atât.

Andreea Crețulescu: Aștept o intervenție a Parlamentului să nu îi lase pe acești oameni afectați de inundații așa.

Marcel Ciolacu: Acest atribut este al Guvernului. Nu înțeleg de ce nu iese președintele să monitorizeze Guvernul. Cu PNRR am înțeles, vom fi ultimul stat care aprobă. Dar de ce nu dă oamenilor banii de care au nevoie acum urgent. Nu trebuie dată ordonanță ca să aloce bani, ci doar o hotărâre de guvern. Ați văzut gospodăriile cum au ajuns? Trebuie analizat fiecare caz în parte. Trebuie vorbit cu autoritățile locale și intervenit pe fiecare caz în parte.

Andreea Crețulescu: Dacă veniți la guvernare de săptămâna viitoare, ați avut negocieri cu Iohannis?

Marcel Ciolacu: Nici măcar discuții instituționale. Iohannis a zis că PSD nu mai trebuie să aibă nicio putere politică. Nici nu mai știu cum s-a exprimat, e sub demnitatea unui președinte de țară. În loc să creeze echilibru între opoziție și putere…

Ce spune șeful PSD despre ALOCAȚII

„Încalcă Constituția. Să aibă grijă să nu facă un nou abuz. Ea a bugetat cei 40% la alocație. Acum îi ceri pe parlamentari? Oamenii așteptau legea dată de Orban cu Cîțu ministru de Finanțe. Nu respectă legea promulgată de Iohannis. Ce a ieșit doamna Turcan? Să le spună să vină toți să facă amendament? Românii au alte priorități decât lupta lor. Trebuie respectate legile în vigoare”.

O altă lege care nu s-a aplicat e cea cu majorarea pensiilor. „Au zis că vin să modifice legea pensiilor. Să vină miniștrii și apoi, după o dezbatere publică, cu partenerii sociali, și abia apoi să vii să propui schimbări legislative”, a spus Ciolacu.

Dacă reușiți să dați jos Guvernul, aplicați majorarea cu 40% a punctului de pensie?

„Categoric. Vom modifica prioritățile. Prioritățile PNL nu au nicio legătură cu prioritățile românilor. Dacă dvs primiți mai mult, consumați mai mult și acești bani se întorc la economie”.