EDITORIAL de Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului – Dezvoltarea prin investiții: cifrele care spun adevărul

Datele recent publicate de INS și Eurostat certifică, încă o dată, justețea politicii PSD de guvernare, orientată către investiții acompaniate de măsuri sociale pentru combaterea efectelor crizei energetice și a creșterii prețurilor.
Alina Costache
18 apr. 2024, 14:43
EDITORIAL de Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului - Dezvoltarea prin investiții: cifrele care spun adevărul

Produsul Intern Brut a atins un nivel record de 1.600 miliarde lei, PIB-ul per capita, după puterea de cumpărare a ajuns la nivelul de 78% din media UE. Am devansat Ungaria, suntem aproape de Polonia, iar previziunile economiștilor spun că menținând ritmul actual în doi ani o vom depăși.

Contrar „temerilor” și opiniilor nefondate ale opoziției și ale unor așa-ziși analiști, Guvernul Ciolacu a asigurat în anul 2023 o creștere reală și consistentă a puterii de cumpărare și a bunăstării populației, în condițiile unui record de investire, realitate care continuă și în acest an. Aceasta pentru că investițiile, atât cele publice, cât și cele private, au un efect de multiplicare asupra ocupării și veniturilor salariale mult mai ridicat decât majorarea nesustenabilă a salariilor sau majorarea profiturilor și dividendelor fără contrapartidă în rezultatele economice.

În anul 2023, conform datelor recente revizuite publicate de INS, investițiile publice și private (inclusiv investițiile străine), respectiv formarea brută de capital fix, au atins valoarea record de 431,5 mld. lei, respectiv 87 mld. euro, reprezentând 27% din PIB. Este cea mai mare creștere a investițiilor în PIB dintre țările UE în anul 2023 comparativ cu 2022.

În aceste condiții, dincolo de inflație, salariul real a crescut cu peste 8%, ceea ce s-a reflectat într-o majorare a consumului populației peste nivelul creșterii economice. Consumul final efectiv al gospodăriilor populației s-a majorat cu 3,1%, deci cu un punct procentual peste creșterea produsului intern brut. Iar inflația scade de la 7,2% în ianuarie la 6,6% în martie, pentru că politicile de plafonare a adaosului comercial la alimentele de baza au dat rezultatul prognozat. De unde cea mai mare creștere a inflației era la alimente 21,56%, în martie 2023, astăzi datele arată cea mai mică inflație se inregistrează la această gamă de produse 2,81%.

Rezultatele din primele luni din acest an arată că vorbim de o politică și un model de dezvoltare și bunăstare durabil și sustenabil. Cheltuielile publice pentru investiții au fost, în primele 2 luni din acest an, de peste două ori mai mari față de aceeași perioadă din 2023.

Actractivitatea politicii economice a Guvernului Ciolacu – îndeosebi prin programe consistente de granturi și garanții – s-a regăsit și în recordul de înființare a societăților cu capital străin.

În primele două luni din anul 2024 s-au înființat 1.084 de societăți noi cu capital străin, capital care a atins 5,9 miliarde de dolari(conform datelor O.N.R.C.), mai mare cu 5,4% față de capitalul subscris în primele 2 luni din 2023. Acest progres se regăsește direct în creșterea locurilor de muncă și a veniturilor salariale.

În consecință, investițile publice și private se amplifică și progresează corelat, cu efect în bunăstarea generală. La acesta contribuie în mod semnificativ programele de ajutor de stat promovate de Guvern. Este de subliniat că pentru prima dată au fost operaționalizate scheme de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare (inclusiv pentru materialele de construcții), gestionate de MEAT. Prin efectul de multipliare a schemelor de ajutor de stat preconizăm că investițiile private își vor majora contribuția la creșterea economică și la bunăstare.

Investițiile publice și sprijinul acordat investitorilor și producătorilor a început să se regăsească în nivelul de trai.

În primele două luni din 2024, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (principala componentă a consumului populației), adică după deducerea influenței prețurilor, s-a majorat cu 9,8%, cu un vârf de dinamică de 15,9% la vânzările de produse nealimentare, ceea ce implică și trăsătura calitativă a bunăstării, respectiv existența unei categorii din ce în ce mai mari de cetățeni care obțin venituri salariale suficiente pentru îmbunătățirea dotării cu bunuri de folosință îndelungată. Este vorba, în fapt, de mărirea clasei de mijloc, obiectiv prioritar în strategia PSD.

În luna februarie 2024 câstigul salarial mediu net a crescut cu 14,2% față de februarie 2023, cea ce a însemnat o creștere reală, de 6,5%.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Cu cât se vinde un Oltcit în 2024. Prețul îi va șoca pe mulți români
Capital.ro
S-a dat lege pentru TOATE FEMEILE din România. Vestea cea mare a venit chiar ACUM: Venim cu două beneficii
Playtech.ro
Îţi mai aduci aminte de Pamela din Dallas? Era o divă HOT, toată lumea o invidia. Acum o mai recunoşti?
DailyBusiness
Documentul prin care românii vor afla ce pensie primesc la bătrânețe. Daniel Baciu anunță schimbarea crucială
Adevarul
Imagini de colecție cu Ion Țiriac tânăr student când se antrena la baza sportivă studențească Tei VIDEO
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Scandalul Coldea, văzut de Traian Băsescu: Un infractor pensionar
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Explicația halucinantă pe care a dat-o unchiul Mariei pentru ce i-a făcut micuței de doar 8 ani, după ce a fost prins
Cancan.ro
Ce au pățit acești constănțeni, după ce au trecut granița cu Bulgaria ca să-și cumpere țigări cu 14 lei pachetul
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
A murit Dana Rotariu, soția fostului mare fotbalist Iosif Rotariu: „Din păcate, viața este crudă” Dana suferea de cancer
Capital.ro
Se schimbă legea pentru TOȚI POSESORII de mașini din România: "Acest lucru să nu se mai întâmple"
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
"Din păcate viaţa este crudă". A murit Dana Rotariu, soția fotbalistului din "Generația de Aur" Iosif Rotariu, la vârsta de 60 de ani
substantial.ro
Descoperă rețeta tradițională a Plăcintei cu Carne: Secretele unui gust autentic și savuros
MediaFlux
DECIZIE privind RECALCULAREA PENSIILOR. Ministrul Muncii a ANUNȚAT: PENSIONARII ADUC ACTELE
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'