De ce se tem românii de cărţile electronice

Domeniul e-book nu este de foarte mare interes pentru editurile româneşti, dar nici pentru autori, arată rezultatele unui studiu recent. 

23 apr. 2013, 11:44
De ce se tem românii de cărţile electronice

Cărţile electronice se lasă aşteptate în România: 60% dintre editurile autohtone nu au planuri de producere şi comercializare a cărţilor electronice, arată o cercetare efectuate prin programul PROEDIT în beneficiul Uniunii Editorilor din România (UER), potrivit unui comunicat de presă. 

Procentul celor care afirmă că deja produc şi vând cărţi electronice este de 10, unul scăzut faţă de procentul celor care spun că nu au în plan să producă şi să comercializeze astfel de cărţi (60).

Mai mult, 50% dintre editori cred că publicaţiile digitale distrug industria de print într-o perioadă economică de criză.

Nici autorii nu văd cu ochi buni e-books: majoritatea refuză să publice şi în format electronic, afirmă 49% dintre editori. Din cărţile ce figurează în catalogul editurilor, doar între 1 şi 25% pot fi achiziţionate în format e-book, declară majoritatea respondenţilor (59%).

Motivele pentru care piaţa românească de carte se teme de e-book sunt frica de piraterie (27%), lipsa informaţiilor tehnice (23%) şi lipsa de interes a cititorilor (15%). 

În ceea ce priveşte platformele de apariţie, cele mai multe edituri se orientează către desktop-uri şi laptop-uri (92%) sau către tabletele iPad (65%). Pe locurile următoare se clasează telefoanele şi tabletele cu sistem de operare Android (52%), apoi eReaderele (50%) şi iPhone-urile (48%). În ceea ce priveşte canalul de distribuţie utilizat pentru comercializarea cărţilor electronice, cel mai des menţionat de către respondenţi a fost site-ul de vânzare al propriei edituri (76%), la distanţă substanţială fiind domeniile elefant.ro (24%) şi bookbyte. ro (22%). PDF-ul este formatul electronic cel mai utilizat pentru cărţile digitale (92%).

Piața europeană de e-book este destul de stângace încă. Toată lumea este de acord că acesta este viitorul, însă, cel puțin în acest moment, atât în Europa, cât și în România, editurile nu își concetrează toate eforturile pe e-book-uri. În România, piață de e-book este sub 1%. Probabil că atunci când va începe să crească, va avea o creștere exponențială, dar deocamdată, oamenii sunt încă reticenți la a folosi e-reader-ele, din diferite motive: sunt scumpe, nu au o varietate de titluri, sunt conservatori etc. Convenția în acest moment este că tot conținutul produs să fie sub formă de carte. Dar fie că va fi o carte fizică, fie că va fi un e-book, fie că va fi orice altă formă finală va căpăta e-book-ul, de conținut tot va fi nevoie”, declară Mario Demezzo, preşedintele consiliului permanent al Uniunii Editorilor din România.

Studiul „Adaptabilitatea angajaţilor la cerinţele revoluţiei e-book” a fost realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) în beneficiul Uniunii Editorilor din România (UER). Cercetarea a fost efectuată prin accesarea a 401 de edituri mari, medii şi mici.

Citeşte şi:

Ce cărţi preferă românii pe timp de criză