EDU.ro: Subiectele la EVALUARE NAŢIONALĂ – ROMÂNĂ, în concordanţă cu programa şcolară parcursă de elevi

Subiectele la EVALUAREA NAŢIONALĂ pentru clasa a VIII-a proba de Limba şi literatura română au fost realizate în concordanţă cu programa şcolară parcursă de elevi şi cu prevederile metodologiei de examen, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei. De asemenea, reprezentanţii Ministerului Educaţiei susşţin că "subiectele au avut un nivel de abordare mediu, aşa cum a demonstrat-o procentul ridicat de elevi care au obţinut medii peste 5 (73,1%)".

30 iun. 2014, 10:20
EDU.ro: Subiectele la EVALUARE NAŢIONALĂ – ROMÂNĂ, în concordanţă cu programa şcolară parcursă de elevi

„Pe lângă pregătirea constantă de la clasă, susţinută de cadrele didactice, MEN a oferit elevilor modele de subiecte similare cu acelea pe care le-au avut de rezolvat, încă de la sfârşitul lunii octombrie 2013, când au fost publicate pe site-ul subiecte2014.edu.ro. Prin simulările naţionale, la care au participat toţi elevii de clasa a VIII-a, MEN a avut ca obiectiv familiarizarea acestora cu situaţia de examen”, se arată în comunicatul EDU.ro.

Ministerul Educaţiei precizează, ca reacţie la numărul mare de contestaţii depuse după afişarea rezultatelor la evaluare nationala 2014 – limba română, că „în baremul pentru proba la limba şi literatura română este precizat încă de la început că se punctează oricare alte formulări/modalităţi de rezolvare corectă a cerinţelor” şi că „baremul a permis corectorilor să puncteze elevii pentru orice descriere corectă, în temă, a subiectelor tratate”.

Citeşte şi: REZULTATE EVALUARE 2014. Consiliul Elevilor cere DEMISIA profesorilor care au elaborat subiectele la română 

Reacţia Ministerului Educaţiei vine ca urmare a numărului foarte mare de contestaţii depuse de candidaţi la EVALUAREA NATIONALA 2014 la proba scrisa de limba si literatura romana. 

Citeşte şi: REZULTATE EVALUAREA NAŢIONALĂ 2014: Părinţii cer demisia profesorilor care au creat subiectele la română

Dintre cei 165.188 de candidaţi înscrişi, au participat la Evaluarea Naţională 159.953 (96,8%). Din totalul acestora, 113.250 (70,8%) au obţinut medii peste 5, iar alţi 46.703 (29,2%), medii sub 5.

Cele mai multe medii peste 5 au fost înregistrate în judeţele Brăila (87,14%), Cluj (82,79%), Bucureşti (82,77%), Gorj (81,11%) şi Prahova (81,05%). Cele mai puţine medii peste 5 au fost obţinute în judeţele Giurgiu (60,23%), Vaslui (60,68%), Caraş-Severin (60,78%), Călăraşi (60,92%) şi Timiş (61,09%).

Potrivit Ministerului Educaţiei, înaintea contestaţiilor, situaţia generală relevă că numărul mediilor peste 5 se încadrează în linia anilor precedenţi, iar diferenţele înregistrate în anii anteriori între rezultatele la Matematică şi Limba şi literatura română s-au ponderat, ajungând la procente comparativ egale. Probele s-au desfăşurat normal, fără abateri grave de la normele impuse de metodologia de examen. Cu toate acestea, la nivel naţional, au fost eliminaţi 8 candidaţi.

Contestaţiile au fost depuse în cursul zilei de vineri, 27 iunie. Acestea vor fi soluţionate în perioada 28 – 30 iunie, iar pe data de 1 iulie vor fi afişate rezultatele finale, după contestaţii.

Înscrierea la liceu se va face în perioada 4 – 9 iulie, când absolvenţii clasei a VIII-a vor completa în fişele de înscriere opţiunile pentru unitatea de învăţământ în care doresc să-şi continue studiile. Aceste informaţii vor fi introduse în baza naţională de date şi vor fi verificate, pentru ca pe data de 15 iulie să aibă loc prima etapă a repartizării computerizate.

Între 17 şi 25 iulie, candidaţii îşi vor depune dosarele de înscriere la liceele unde au fost admişi, conform repartizării computerizate.

A doua etapă a admiterii la liceu debutează pe 16 iulie, pentru ca pe 24 iulie să aibă loc efectiv distribuirea computerizată a candidaţilor. Admiterea în învăţământul liceal se face pe baza mediei aritmetice dintre media celor 4 ani de gimnaziu, cu o pondere de 25% din total, şi media obţinută la Evaluarea Naţională, cu o pondere de 75% din total.

Potrivit legislaţiei în vigoare, se pot înscrie în învăţământul liceal şi elevii care au obţinut medii sub 5 la Evaluarea Naţională.