Eduard Hellvig, directorul SRI, se revoltă: „Societatea românească trebuie să se hotărască ce rol vor să atribuie serviciilor. Nu putem să fim pompieri chemaţi să stingă incendiile provocate de alţii şi apoi acuzaţi că le-am stins”

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a fost prezent marţi la împlinirea a 15 ani de la debutul cursurilor de studii de securitate în Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj.

04 oct. 2022, 18:31
Eduard Hellvig, directorul SRI, se revoltă: „Societatea românească trebuie să se hotărască ce rol vor să atribuie serviciilor. Nu putem să fim pompieri chemaţi să stingă incendiile provocate de alţii şi apoi acuzaţi că le-am stins”

Eduard Hellvig a afirmat, marţi, că marele câştig al mandatului său a fost separarea instituţiei de politică, adăugând că „politica şi activitatea de culegere de informaţii nu trebuie să fie suprapuse”.

„Vreau să vorbesc şi despre SRI, despre valorile şi realizările noastre, fiindcă această instituţie este un bun exemplu de transformare lentă, dar decisivă, de modernizare treptată, dar durabilă, de depăşire a unui prag în evoluţie de la care nu mai vorbim despre improvizaţie şi blocaj în practici ale trecutului, ci de inovare şi performanţă la nivel înalt. Priviţi-o că pe o ilustrare simbolică a transformării României în ansamblu. Pe care adesea nu o înţelegem aşa cum e, fiindcă ne-am obişnuit să o percepem într-o paradigmă a catastrofei absolute. Şi dacă s-a putut face reformă într-o instituţie atât de complexă şi cu un asemenea bagaj istoric, sunt optimist să spun că se poate face şi în alte locuri”, a declarat Eduard Hellvig.

Directorul SRI afirmă, referindu-se la pachetul legilor siguranţei naţionale, care a provocat critici, că societatea românească şi decidenţii politici trebuie să se hotărască ce rol vor să atribuie serviciilor de informaţii. ”Nu putem fi în acelaşi timp un fel de pompieri chemaţi să stingă incendiile provocate de alţii şi apoi acuzaţi că le-am stins”, a argumentat el.

”Mai ştiu că se va discuta din nou mult despre noile legi ale securităţii naţionale. Iar aici repet ce am mai declarat. Ne dorim legi actualizate, dar le vrem cât mai apropiate de modelul celor din Occident”, a afirmat Hellvig în discursul rostit cu ocazia împlinirii a 15 ani de la debutul Studiilor de securitate şi intelligence la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

În acest context, el a apreciat că ”ar fi de dorit ca societatea românească şi decidenţii politici să se hotărască ce rol vor să atribuie serviciilor de informaţii”, potrivit News.ro.

Şeful SRI a arătat că instituţia pe care o conduce a făcut multe greşeli în cei 32 de ani de la Revoluţie, dar se încearcă schimbarea părerilor oamenilor despre instituţie „treptat”.

„Sigur că SRI-ul a făcut şi greşeli. Multe, în aceşti 32 de ani. Să repari greşelile făcute este un proces complicat care cere timp, expertiză şi foarte mult efort. Greşeala unui şef afectează un întreg departament, iar adesea majoritatea oamenilor din acel departament sunt oameni de toată cinstea. Să schimbi părerile oamenilor despre un serviciu secret este şi mai complicat. Încercăm să o facem treptat, dar încă nu este suficient. Câteva dintre ele, făcute înainte de mandatul meu, au fost greşeli importante şi cu siguranţă criticii mei vor găsi îndeajuns de multe şi din timpul mandatului meu. Îmi cer în mod sincer scuze pentru ele – pentru toate, inclusiv pentru cele de dinaintea mea. Dar eu sunt permanent ghidat de dorinţa de a construi, nu de a distruge”, a spus Hellvig.

Citeşte şi: Liberalul Cătălin Boboc, precizări după acuzaţia că s-a branşat ilegal la reţeaua de energie: Nu este vorba de niciun furt! Am documente care pot dovedi asta

El a adăugat că are cunoştinţă despre problemele generate de foşti lucrători ai SRI poziţionaţi „în spatele a tot felul de oameni”.

„Cunosc păcatele de care este acuzată instituţia, unele reale, altele atribuite nouă pe nedrept. Ştiu şi de problemele generate de unii foşti lucrători ai SRI poziţionaţi fie în spatele a tot felul de oameni, fie gravitând în jurul companiilor de stat. Vă pot spune că suntem conştienţi de aceste probleme şi vom face tot ce ţine de noi pentru a le rezolva”, a declarat Eduard Hellvig.

Hellvig a mai spus că marele câştig al mandatului său a fost separarea de politică, „absolut normală într-o societate democratică”.

„Politica şi activitatea de culegere de informaţii nu trebuie să fie suprapuse. De prea multe ori, însă, greşelile trecutului afectează şi comportamentul celor din prezent. Prea mulţi politicieni, în deceniile anterioare, s-au obişnuit să primească ‘indicaţii’ sau ‘sugestii’ despre ce au de făcut. Politicienii sunt aleşi de oameni să gândească cu mintea lor, investiţi cu încrederea lor să ia decizii despre cum vă arăta România în viitor, nu doar să stingă incendii ale prezentului şi să aplice planuri gândite de alţii. Cu toate acestea, prea mulţi vor că alţii să ia decizii în locul lor, prea mulţi chiar se aşteaptă să primească sugestii de la servicii. Nu vom consolida democraţia decât atunci când vom stimula fiecare instituţie să îşi asume mandatul pe care îl are, fără abuzuri şi fără excese”, a afirmat directorul SRI.

Acesta a precizat că are cunoştinţă despre faptul că există multă neîncredere în societate în ceea ce priveşte numărul „acoperiţilor” şi agenda acestora în diverse sectoare strategice, dând asigurări că de la începutul mandatului său activitatea lor se desfăşoară „strict în limitele legii”.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, despre schimbările climatice: ”În această cursă contra cronometru este nevoie de implicarea tuturor”