Eduard Hellvig, verdict despre Viktor Orban încă din 2015: „Ungaria tinde să fie o amenințare la adresa arhitecturii europene, un cal troian aflat tot mai mult sub influența Moscovei”

Într-o postare realizată astăzi pe Twitter, fostul director al SRI sancționează dur faptul că Viktor Orban s-a întâlnit în urmă cu câteva zile la Beijing, în China, cu Vladimir Putin și și-au dat mâna într-un demers ce sfidează teribil politica oficială a Uniunii Europene vis a vis de Rusia. Primul ministru ungar a apărut zâmbitor într-o imagine iconică alături de președintele rus arătând practic în felul acesta întregii lumi faptul că Ungaria susține și are legături puternice în continuare cu Rusia.

19 oct. 2023, 20:59
Eduard Hellvig, verdict despre Viktor Orban încă din 2015: „Ungaria tinde să fie o amenințare la adresa arhitecturii europene, un cal troian aflat tot mai mult sub influența Moscovei”

Întâlnirea celor doi lideri politici a stârnit reacții dure în toate colțurile Uniunii Europene și sfidarea de care Viktor Orban a dat dovadă nu face decât să alimenteze și mai multe conflicte și tensiuni în interiorul Uniunii Europene. Ungaria arată astfel clar întregii Uniuni faptul că este un stat ce se află puternic în umbra Rusiei și politica sa vis a vis de marile teme europene este puternic influențată de Moscova.

Fotografia cu Viktor Orban și Vladimir Putin a fost distribuită pe Twitter și de Eduard Hellvig, fost director al SRI, care a simțit nevoia să readucă în actualitate o opinie de-a sa vis a vis de acest topic fierbinte al politicii externe încă din 2015.

Ungaria tinde să fie o amenințare la adresa arhitecturii europene, un cal troian aflat tot mai mult sub influența Moscovei. No comment!” este postarea sa de pe Twitter care face referire la o opinie veche de aproape 10 ani a lui Hellvig.

Privind această fotografie realizată acum două zile, mi-am adus aminte de un text pe care l-am publicat în februarie 2015: “Ungaria tinde să fie o amenințare la adresa arhitecturii europene, un cal troian aflat tot mai mult sub influența Moscovei”, a scris Hellvig pe Twitter după ce fotografia în care Putin și Orban își dau mâna a apărut în spațiul public.

În articolul publicat în 2015, fostul șef SRI vorbea despre faptul că, pentru prima dată în perioada post-sovietică, Putin are o doctrină militară ofensivă care presupune utilizarea armelor nucleare nu numai în cazul unui conflict nuclear, ci și într-un conflict convențional. Spunea, totodată, că Europa de Est este principala vizată, în perspectiva extinderii NATO, de instalarea unui scut antirachetă balistic sau de orice acțiuni preventive pe care Moscova le-ar putea percepe ca fiind ostile.

Parteneriatul ruso-maghiar pune în pericol nu doar parteneriatul strategic româno-maghiar, tot mai gol de conținut din cauza ostilității naționaliste a Budapestei, ci și interesele NATO și UE în zonă. De aceea, consider că României, prinsă în cleștele acestei antante otrăvite ruso-maghiare, îi revine rolul principal în apărarea valorilor democratice și a intereselor aliate în regiune”, conchidea fostul șef SRI.