Eduard Novak își motivează absența de la primirea delegației de Canotaj a României, după ce sportivele de aur l-au taxat: „Ministerul Sportului nu a fost invitat”

După ce a fost taxat de sportivele de aur ale României, ministrul Sportului, Eduard Novak s-a scuzat că nu a fost prezent la primirea delegației României la Salonul oficial de la Otopeni, precizând că n a fost invitat.

15 aug. 2022, 23:33
Eduard Novak își motivează absența de la primirea delegației de Canotaj a României, după ce sportivele de aur l-au taxat: „Ministerul Sportului nu a fost invitat”

Pentru prima dată în istorie lotul de Canotaj al României a obținut cinci medalii de aur şi trei de bronz la Campionatele Europene de la Munchen. Și, totuși, aceste rezultate nu i-au făcut pe oficialii de la Ministerul Sportului să-și facă apariția la festivitate de primire de pe Aeroportul Otopeni.

Simona Radiş, medaliată cu aur la dublu vâsle feminin şi la Munchen, le-a urat luni „vacanţă plăcută” politicienilor care nu au venit să întâmpine ”flotila” tricoloră pe aeroport. „Le urăm vacanţă plăcută în continuare, să ne urmărească la televizor. Probabil că trebuie mai multe rezultate, iar dacă vom reuşi atunci sper că vor face un mic deranj şi vor veni aici alături de noi”, a spus Simona Radiş.

Eduard Novak se scuză că nu a fost prezent la primirea sportivelor medaliate cu aur la canotaj: Nu am fost invitat

La scurt timp a venit și reacția ministrului Sportului. Eduard Novak și-a motivat absența spunând că primirea sportivelor a fost organizată de Federaţia Română de Canotaj, iar Ministerul Sportului nu a fost invitat să participe.

„Vreau să felicit încă o dată canotorii români, dar şi antrenorii, federaţia şi pe toţi cei care au pus umărul la rezultatele lor remarcabile, pentru performanţele istorice de la Campionatele Europene. Am transmis mesaje de felicitare, publice şi private, şi în timpul competiţiilor, pe care le-am urmărit îndeaproape, cu emoţie, mândrie şi interes. Primirea delegaţiei noastre la revenirea în ţară a fost organizată de Federaţia Română de Canotaj. Federaţia a programat evenimentul, s-a ocupat de închirierea Salonului Oficial şi a invitat presa. Ministerul Sportului nu a fost invitat să participe nici la organizare, nici la evenimentul în sine, şi nici nu a primit o informare oficială în acest sens. Vă asigur că am fi onorat cu mare bucurie orice propunere de participare, în orice formă, cum am făcut-o de atâtea ori când sportivii români au revenit în ţară cu rezultate internaţionale”, afirmă ministrul, într-o postare pe Facebook.

Ministrul spune că are tot respectul pentru canotaj și că tocmai de aceea a hotărât să crească bugetul alocat cu peste 50%.

„Am tot respectul pentru canotaj, este unul dintre sporturile cu cea mai constantă şi îndelungată tradiţie în performanţă. Aprecierea corectă a rezultatelor deja obţinute, dar şi a potenţialulul pe care acest sport îl are, au făcut ca Ministerul Sportului să crească în acest an bugetul alocat Federaţiei Române de Canotaj cu peste 50%. Toate solicitările către minister au fost aprobate, am manifestat deschidere şi susţinere, tocmai pentru că respectăm valoarea şi competenţa. Rezultatele de la Munchen sunt istorice, cu adevărat. Este regretabil că aceste momente de glorie, la care sportivii au dreptul şi de care ar trebui să se bucure din plin, sunt deturnate pe un fond care nu are nimic de-a face cu performanţa sau cu realitatea, cu esenţa sportului sau a succesului. Şi este regretabil şi că revenirea junioarelor de la gimnastică nu are parte de aceeaşi atenţie”.

Canotorii români sunt nite eroi, iar Eduard Novak a mărturisit că le poartă un respect nesfârșit „pentru sacrificiul și munca” depuse.

„Vă asigur că nu există bucurie mai mare pentru mine decât reuşita unui sportiv şi că am un respect nesfârşit pentru sacrificiul şi munca din spatele acestor reuşite. Canotorii români sunt nişte eroi. Le doresc să nu se lase umbriţi de acest fals conflict şi le mulţumesc pentru bucuria pe care ne-au adus-o tuturor!”.