Educaţia pierde un miliard de lei la rectificare. Se taie masiv la capitolul „cheltuieli de personal”

Ministerul Educației pierde masiv la această rectificare bugetară, peste un miliard de lei. Cei mai mulți bani se taie de la capitolul ”cheltuieli de personal”, dar Ministerul de Finanțe dă asigurări că sunt bani pentru plata salariilor până la finalul anului, dar și pentru achitarea titlurilor executorii.

06 aug. 2019, 06:13
Educaţia pierde un miliard de lei la rectificare. Se taie masiv la capitolul „cheltuieli de personal”

Ministerul Educației Naționale: -1,03 miliarde de lei. Execuția la semestrul I este de 46% din bugetul aprobat. S-au propus reduceri ale cheltuielilor bugetare astfel: 

– titlul „Cheltuieli de personal” -400,0 mil. lei (suma rămasă asigură plata salariilor până la sfârșitul anului, titlurile executorii şi aplicare Legii nr. 85/2016),

Proiectul de RECTIFICARE BUGETARĂ, publicat de Ministerul de Finanţe. Teodorovici taie fondurile mai multor ministere

– titlul „Bunuri și servicii” – 7,5 mil lei, media lunară rămasă pentru semestrul al doilea este cu 12% mai mare decât media plăților pe primele 6 luni, reducerea propusă reprezentând suma blocată de 10% potrivit Legii 500/2002 privind finanțele publice, titlul „Transferuri între unități ale administrației publice” -109,4 mil. lei, reprezentând suma blocată de 10% potrivit Legii 500/2002 privind finanțele publice.

– titlul „Alte cheltuieli”- 80 mil lei ca urmare a economiilor înregistrate la dobânzi legale aferente sentințelor judecătorești,

– titlul „Active nefinanciare” – 20 milioane lei, media lunară rămasă pentru semestrul al doilea este cu 226% mai mare decât media plăților pe primele 6 luni

– titlul „Asistență socială” se propune diminuarea cu -440 milioane lei, din cauza nederulării programului „Merg la școală” întrucât până în prezent actul normativ necesar derulării programului nu a fost promovat. Media rămasă de cheltuit pentru semestrul II la acest titlu, cu 84% mai mare decât media lunară a plăților pe primul semestru permite derularea în continuare a actualului program pentru rechizite școlare destinat copiilor din familii cu venituri reduse aflați în învățământul primar și gimnazial.

– la cheltuielile aferente programelor cu finanțare rambursabilă se propune suplimentarea creditelor bugetare cu +30 milioane de lei și a celor de angajament cu 250 milioane lei pentru proiectul privind educația timpurie și proiectul ROSE privind învățământul secundar.