Educaţie financiară copii. 5 lectii esenţiale despre bani pe care trebuie să le dai copiilor tăi

Educatie financiara copii. Cand esti parinte, ai multe lucruri pe care trebuie sa le dai mai departe copilului tau, ca el sa devina o persoana integrata social. De la a spune "multumesc" si "te rog frumos", pana la spalatul mainilor si al dintilor, respectul acordat celor in varsta, a mesteca cu gura inchisa, iar lunga lista poate continua la nesfarsit. In timp ce parintii se straduiesc sa isi educe copiii, companiile cheltuiesc milioane de euro incercand sa ii "educe" pe copiii nostri sa cheltuiasca mai mult ca sa fie impliniti si fericiti!

23 feb. 2018, 08:00
Educaţie financiară copii. 5 lectii esenţiale despre bani pe care trebuie să le dai copiilor tăi

Este adevarat. Copiii nostri vad mai mult de 25.000 reclame pe an la televizor, singuri, in programele destinate lor. Este greu ca ei sa nu ceara, sa nu creada ca avand toate acele produse (pe care unii copiii le au) ar fi mai fericiti.

Din fericire, chiar si cu toate aceste zeci de mii de reclame care bombardeaza un copil si care le preda gresita lectia ca au nevoie de mai mult si mai mult, aceste cinci mesaje sunt suficient de puternice sa combata mesajele reclamelor, daca parintii si le insusesc cu adevarat, cred in ele si sunt consecventi in a le aplica in educatia copiilor lor. Lectiile financiare pentru copii sunt oferite de specialistii Scott & Bethany Palmer, supranumiti „Cuplul banilor” si creatorii marcii „Cele 5 personalitati ale banilor”. 

Educatie financiara copii. 1. Separa „ce vrem/ce dorim” de „ce avem nevoie”

Sa nu crezi ca un copil poate sa vada diferenta dintre ce isi doreste si ce are cu adevarat nevoie. Stai jos cu fiul sau fiica ta si faceti impreuna doua liste. O lista contine necesitatile copilului, „lista cu ce avem nevoie” si contine produse precum haine, pantofi, mancare, rechizite, doctorii. Cealalta lista contine lucrurile pe care copilul si le doreste si care nu sunt prioritati, iar el trebuie ajutat sa inteleaga acest lucru: haine la moda, bijuterii, telefoane mobile, jocuri, produse electronice etc. Comparati cele doua liste si discutati despre diferenta dintre ele. Scoate in evidenta copilului ca nu poate merge la scoala fara pantofi dar poate merge fara iPad. Copilul trebuie invatat sa inteleaga ca toate cumparaturile se fac din fondul comun de bani al familiei care are limitele sale, deci nu orice ii trece prin cap sau vede in reclame poate fi achizitionat, doar ca el sa creada ca astfel este iubit si fericit. Iubirea parintelui nu se masoara in numarul de cumparaturi facute pentru capriciile celui mic.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.