Educaţie rutieră, în şcolile din Bucureşti. Ce au răspuns copiii la întrebarea „Când mă adresez poliţistului”

Un studiu realizat de specialiștii de la Asociația „Împreună Pas cu Pas” și Facultatea de Pshologie și Științele Educației (Universitatea București), în 32 de şcoli din Bucureşti, a arătat că majoritatea elevilor cunosc foarte bine regulile de circulație, în special cele adresate pietonilor și știu când să se adreseze organelor de poliție.
Roxana Gagiu
11 dec. 2015, 12:08
Educaţie rutieră, în şcolile din Bucureşti. Ce au răspuns copiii la întrebarea

8% dintre elevi consideră că nu este obligatorie purtarea centurii de siguranță atunci când se afla pe bancheta din spate, iar 20% dintre aceștia nu cunosc culoarea semaforului la care autovehiculele trebuie să aștepte, se arată în studiul realizat în mai multe şcoli din Bucureşti.

La întrebarea „Când mă adresez polițistului”, cei mai mulți au răspuns: când s-au rătăcit, când ei sau altcineva sunt în pericol sau când au văzut o infracțiune, însă 9% consideră că polițistul nu trebuie deranjat niciodată, „pentru că s-ar putea să se supere”.

Cunoștințele teoretice bune și foarte bune, care au reieșit din studiul realizat în rândul elevilor, vor fi valorificate și prin acțiuni practice, realizate de copii împreună cu organele de poliție, prin înființarea „Patrulei Școlare”.

„Față de anul trecut, am observat o creștere semnificativă a gradului de cunoaștere a copiilor, peste 94% dintre cei chestionați au știut regulile de circulație adresate în special lor și cum trebuie să se comporte în calitate de pietoni. Anul trecut, doar 3 din 4 copii știau cum să traverseze, iar spre bucuria noastră, în ediția din acest an, aproape toți elevii știau cum trebuie să circule corect, cel puțin teoretic. Scopul proiectului este să le oferim copiilor o educație rutieră corespunzătoare și să contribuim la reducerea numărului de accidente în care sunt implicați, în genere, pietonii”, declară psihologul Nicoleta Burlacu, președintele Asociației „Împreună Pas cu Pas” și coordonatorul studiului.

Chestionarul a fost aplicat elevilor de clasa a-III-a, în perioada 16-20 noiembrie 2015, totalizând un număr de 1.918 elevi din 32 școli din Sectorul 3, fiind un studiu parțial, care are drept scop verificarea cunoștințelor acestor elevi cu privire la recunoașterea semnelor de circulație, utilitatea și rolul lor, precum și rolul unui polițist în raport cu pietonii.

Dificultatea chestionarului este medie, conținând un număr de 8 întrebări, o parte fiind întrebări de tip grilă și o parte cu răspuns deschis.

La finalul proiectului, specialiștii și-au propus să obțină rezultate cantitative, calitative și comparative. Rezultatele obținute până în acest moment sunt cantitative, fără a putea fi folosite în alt scop decât informativ.

Website-ul oficial al proiectului „Ora de Educație Rutieră” este www.oradeeducatierutiera.ro.

Proiectul „Ora de Educație Rutieră” a fost coinițiat de Asociația Profesională a Politiștilor Locali – „A.I. Cuza” și Poliția Locală Sector 3, în parteneriat cu Primăria Sectorului 3 – București, Inspectoratul Școlar București, Facultatea de Psihologie și Științele Educației (Universitatea București) și Asociația „Împreună Pas cu Pas”.

La prima ediție a proiectului, cea de anul trecut, specialiștii în educația copiilor au realizat un studiu anterior demarării programului educațional, din care a reieșit că 3 din 4 elevi nu știau cum trebuie să circule corect pietonii în orașe. După implementarea programului de educație rutieră, studiul de impact a demonstrat că aceeași elevi chestionați au fost cu 13,66% mai pregătiți în trafic.

În ediția din acest an, publicul-țintă a crescut de la 1.100 la 2.500 de elevi, iar în anii viitor se va extinde și la nivel național. Pe tot parcursul proiectului au fost împărțiți în trafic 15.000 de fluturași informativi, având drept scop conştientizarea şoferilor, au fost implicați 30 de polițiști locali, 100 de cadre didactice, 25 de studenți, 5 instituții publice și 2 organizații nonguvernamentale.

„Menţionăm importanţa felului în care părinţii/adulţii din preajma copilului reuşesc să transmită aspectele ce ţin de atitudinea şi de comportamentul corecte, prin asta inţelegând vigilenţa, capacitatea de a înţelege pericolul şi de a preţui viaţa mai presus decât multe datorii pe care le avem zi de zi”, afirmă Irina Ionescu, psiholog în cadrul Asociaţiei Împreună Pas cu Pas.

DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Declarații răscolitoare despre Mihai Leu. Amănunte neștiute au ieșit la iveală
Fanatik.ro
Destin groaznic! Vedeta lui Liverpool a murit la 12 zile de când făcuse nunta! Trei copii au rămas orfani
Capital.ro
Adio, maestre! Am mai pierdut unul din actorii pe care l-am iubit cu toții enorm: Un uriaş blând cu barbă legendară
Playtech.ro
Distanţa legală faţă de linia de hotar în construcţii. Cum poate fi modificată fără a fi dat în judecată
DailyBusiness
Știi care este ”vampirul” energetic din casa ta? Te usucă la factura de curent!
Adevarul
Artificiile statului pentru plata unor bugetari de lux: angajați cu leafă la mai multe ministere și indemnizații în multiple Consilii de Administraţie
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
România stă pe o mină de aur. Ar putea să fie salvarea
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
kanald.ro
Imagini tulburătoare de la locul accidentului în care a murit Diogo Jota! Cum arată mașina în care se afla
Cancan.ro
Ce se întâmplă cu pensiile speciale. Ilie Bolojan a făcut anunțul mult așteptat
Playsport.ro
Amendă de 1.600 de lei și suspendarea permisului pentru o greșeală banală în trafic. Mare atenție la...
Capital.ro
Vârstnicii care vor încasa 140 de pensii. Mihai Gâdea, în stare de șoc: Scuipă în ochii românilor!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
stirilekanald.ro
Imagini TERIFIANTE cu bărbatul omorât de urs pe Transfăgărășan
Irinel Popescu, medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: ”În final, a cedat și inima”
MediaFlux
Ce riscuri își asumă clienții când schimbă furnizorul de energie. Capcanele din contractele la curent
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pro sau contra consumului de pudră proteică. Specialiștii spun care sunt riscurile consumului acestui produs