Educatoarea din Vrîncioaia, surprinsă în timp ce bătea copiii la clasă, nu se mai poate întoarce la catedră

Educatoarea din localitatea Vrîncioaia, surprinsă în anul 2016 în timp ce bătea copiii de la clasă, nu mai poate exercita profesia de educator, dar nu va fi trasă la răspundere penală pentru faptele sale, potrivit soluţiei Curţii de Apel Galaţi.

12 sept. 2018, 13:57
Educatoarea din Vrîncioaia, surprinsă în timp ce bătea copiii la clasă, nu se mai poate întoarce la catedră

Sentinţa dată în apel este definitivă şi menţine decizia Judecătoriei Focşani, modificând doar latura civilă.

„Admite apelul declarat de inculpată. Desfiinţează în parte sentinţa penală din 23.10.2017 pronunţată de Judecătoria Focşani şi în rejudecare: Înlătură din sentinţa penală apelată dispoziţiile prin care (…) a fost admisă acţiunea civilă formulată de partea civilă (…) minor, şi a fost obligată inculpata să plătească suma de 1.000 lei conform recunoaşterii şi restul de 9.000 lei, în total 10.000 lei, reprezentând daune morale; (…) admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă (…) şi obligă pe inculpată să plătească acesteia suma de 1.000 lei cu titlu de daune morale. Respinge restul pretenţiilor civile solicitate de partea civilă (…)”, se arată în sentinţa pronunţată.

Anterior, la Judecătoria Focşani, instanţa se pronunţase pentru obligarea inculpatei la tratament medical şi interzicerea exercitării profesiei de educator.

„Dispune obligarea inculpatei (…) la tratament medical până la însănătoşire sau până la obţinerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol. (…) interzice inculpatei (…) exercitarea profesiei de educator”, se stipulează în sentinţa Judecătoriei Focşani.

Educatoarea în vârstă de 47 de ani din satul Poiana, comuna Vrîncioaia, a fost acuzată de mai mulţi părinţi din sat pentru modul violent în care s-a comportat cu copiii lor. Faptele s-au petrecut în toamna anului 2016, când educatoarea a fost filmată cu un telefon mobil, de către un părinte, în timp ce folosea un limbaj violent şi lovea în mod repetat un copil. Imaginile au devenit publice, iar tatăl copilului lovit a depus plângere împotriva educatoarei, care a fost trimisă în judecată, fiind acuzată de purtare abuzivă.

„La data de 19 octombrie 2016, în intervalul orar 12,00-13,00, inculpata C. M., în calitate de educatoare la grădiniţa sat Poiana, comuna Vrîncioaia, în timp ce se afla în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, a exercitat acte de violenţă asupra minorilor (doi minori – n.r.)”, se arăta în materialul de urmărire penală. Educatoarea a fost sancţionată, după izbucnirea scandalului, de conducerea şcolii în care activa cu 15% din salariu timp de jumătate de an. La momentul respectiv, educatoarea a depus la dosarul şcolii acte medicale din care rezulta că a trecut testarea anuală.