Efectele devastatoare ale proiectului de reglementare în domeniul tutunului. Încurajează contrabanda şi provoacă pierderi de miliarde

Proiectul de hiper-reglementare în domeniul tutunului (L443/2019), prin interzicerea oricărei comunicări legate de produsele cu potențial de risc redus, afectează grav peste 70.000 de operatori economici, duce la pachete de țigări mai scumpe și pierderi cumulate de peste 1,1 miliarde de euro anual pentru bugetul de stat. Acestea sunt concluziile la care au ajuns reprezentanţii Coaliţiei pentru Libertatea Comerţului și a Comunicării (CLCC), măsura urmând să afecteze sute de mii de oameni.

23 sept. 2019, 16:24
Efectele devastatoare ale proiectului de reglementare în domeniul tutunului. Încurajează contrabanda şi provoacă pierderi de miliarde

Singurii beneficiari de pe urma acestei hiper-reglementări vor fi contrabandiștii care vând inclusiv minorilor țigarete de proveniență incertă la jumătate din prețul celor legale, dar și ONG-urile antitutun, care obțin granturi internaționale proporționale cu restricțiile pe care reușesc să le impună.

Concret, propunerea legislativă, „încurajează piața neagră și demonizează industria legală și comercianții corecți prin interzicerea expunerii produselor legale in magazine: în condițiile în care țigaretele vor fi vândute de sub tejghea, nu va mai exista nicio modalitate de diferențiere între produsele legale și cele ilegale. O consecință va fi diminuarea veniturilor statului cu peste 1 miliard de euro anual și pierderi de circa 100 de milioane de euro în fiecare an pentru comercianți„.

În plus, în mod practic, „este interzisă astfel orice formă de comunicare destinată fumătorilor adulți, care nu vor mai avea nicio posibilitate de a se informa cu privire la produsele din tutun și produsele cu potențial de risc redus. Introduce bariere comerciale la intrarea pe piata a noilor produse, inclusiv lansarea de produse noi, cu potențial de risc redus, afectând astfel grav inovația, libertatea comercială și concurența. Interzice folosirea în interior a produselor cu potențial de risc redus, ignorând studiile care arată lipsa impactului negativasupra calității aerului și faptul că inițiative similare au fost respinse recent de Parlament”.

Citeşte şi Organizaţia HORA susţine actuala legislatie a comercializarii produselor de tutun

Efectele directe ale acestui act normativ se vor resimţi direct în buzunarele consumatorilor, pentru că astfel va „crește semnificativ prețul țigărilor, prin introducerea unei noi taxe, în condițiile în care taxele reprezintă, conform legislației actuale, aproape 80% din prețul unui pachet de țigarete. Românii cumpără deja cele mai scumpe țigări din Uniunea Europeană, raportat la puterea de cumpărare acestea fiind și de 3 ori mai scumpe decât media europeană„.

Mai mult decât atât, vor fi afectate şi domenii contexte, pentru că, practic, se interzice sponsorizarea oricărui eveniment de către companiile producătoare de țigarete, cu toate că industria creativă și de evenimente, care se confruntă deja cu probleme serioase de finanțare, poziționează România pe harta turistică și culturală a Europei.

Propunerea ignoră realitatea legislativă existentă în România: pe de-o parte, comercializarea produselor din tutun către minori este interzisă și sancționabilă prin lege, iar pe de altă parte România are deja al 7-lea cel mai restrictiv cadru legislativ în domeniul tutunului dintre cele 35 de state europene măsurate în cadrul Tobacco Control Scale, un studiu independent realizat potrivit recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății.

Inițiatorii proiectului își doresc țigări mai scumpe, mai puțini bani pentru evenimente culturale, comercianți, industria ospitalității și bugetul statului. Pretinsa facere de bine va avea un singur beneficiar: rețelele de contrabandă neîngrădite de vreo lege„, este concluzia la carea au ajuns reprezentanții CLCC. În acest context, ei fac un apel către membrii Parlamentului României de a „trata cu maximă seriozitate și responsabilitate acest pachet de măsuri care poate destabiliza un întreg lanț de afaceri legitime și poate genera efecte devastatoare la nivel bugetar și social printr-o explozie a pieței de contrabandă„.