Efectele războiului din Ucraina se resimt din plin! Prețul laptelui va înregistra o creștere dramatică!

În contextul războiului din Ucraina, prețurile laptelui au înregistrat o creștere puternică pe fondul aşteptărilor că piaţa va suferi şi mai mult de pe urma perturbării livrărilor de îngrăşăminte şi hrană pentru animale.

22 mart. 2022, 13:25
Efectele războiului din Ucraina se resimt din plin! Prețul laptelui va înregistra o creștere dramatică!

Cinci dintre cei mai mari exportatori ai lumii sufereau deja înainte de conflictul militar din Ucraina, Iar după război, preţurile produselor de bază au continuat să crească. Compania neozeelandeză Fonterra, cel mai mare exportator de produse lactate din lume, anticipează că scumpirile nu se vor opri.

Prețul laptelui va înregistra o creștere dramatică!

CITEȘTE ȘI: Klaus Iohannis îl atacă pe Putin la Consiliul European. Preşedintele României a cerut sancţiuni mai dure pentru Rusia

Potrivit analistului de la Rabobank, Michael Harvey, în următoarea perioadă, consumatorii se vor confrunta, cel mai probabil, cu creșteri dramatice de prețuri la lapte. Conform analistului, războiul va creşte costurile de producţie de lapte, în condiţiile în care Rusia şi Ucraina sunt export­a­tori majori de îngrăşăminte şi grâu, scrie Financial Times

Războiul din Ucraina generează în acelaşi timp penurii de alimente în ţările arabe, unde cerealele şi uleiul vegetal din Ucraina şi Rusia sunt cruciale în diete, iscând temeri privind securitatea alimentară şi stabilitatea politică.

Potrivit Fondului Internaţional pentru Dez­voltare în Agricultură din cadrul ONU, impactul creşterii pre­ţurilor alimentelor şi al penuriilor se va resimți deja în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, putând cauza o esca­ladare a foametei şi sărăciei, cu implicaţii profunde pentru sta­bi­litatea globală.

CITEȘTE ȘI: Produs de la Kaufland retras de urgență de pe piață!

Războiul din Ucraina a zguduit pieţele de materii prime, iar ţările au reacţionat prin constituirea de rezerve de cereale şi ulei de gătit, sau încurajarea unor culturi mai mari.

Ţările G7 şi Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură din cadrul ONU îndeamnă liderii să menţină fluxurile comerciale deschise, avertizând că protecţionismul poate împinge preţurile şi mai sus şi duce la golirea rafturilor magazinelor în ţările dependente de importuri.