Efectele scandalului NSA: Un inculpat cere NSA, ca probă în proces, înregistrările convorbilor lui

Terrance Brown, un suspect de jaf bancar, a avut ideea, în urma izbucnirii celui mai mare scandal al Agenţiei pentru Supraveghere Naţională (NSA), să ceară oficialităţilor acestei instituţii înregistrările secrete ale convorbirilor sale pentru a le aduce ca probă în dosarul în care este acuzat că a conspirat cu alţi patru indivizi la un jaf armat din maşinile care transportă bani.

13 iun. 2013, 20:17
Efectele scandalului NSA: Un inculpat cere NSA, ca probă în proces, înregistrările convorbilor lui

Terrance Brown, un american de culoare din Florida, în vârstă de 40 de ani, este acuzat de conspiraţie împreună cu patru persoane la jefuirea vehiculelor blindate ale băncilor cu care se transportă banii. Tentativa de jaf a fost comisă în 2010. Toţi acuzaţii au pledat nevinovaţi.

Acum însă, după scandalul provocat de divulgarea secretelor NSA (Agenţia pentru Securitate Naţională), Brown a venit cu o idee unică în apărarea sa.  Bărbatul a cerut oficial ca NSA să trimită tribunalului înregistrările convorbirilor sale telefonice, pentru a-şi putea dovedi astfel nevinovăţia.

În acest proces care se desfăşoară în faţa unui tribunal federal, procurorii FBI au folosit metoda înregistrărilor telefonice pe telefoane mobile pentru a demonstra care au fost locurile în care cei cinci acuzaţi se aflau în momentul tentativei de jaf. Ei nu le-au obţinut însă, deoarece în vremea aceea, înainte de septembrie 2010, operatorul care avea aceste înregistrări le distrusese, scrie breitbart.com.

Totuşi, Brown nu şi-a pierdut speranţa şi are de gând să profite de breşa creată prin divulgarea de către fostul angajat al CIA, Edward Snowden, aflat acum în Hong Kong, într-un loc necunoscut, a practicilor NSA. Avocatul lui Brown, Marshall Dore Louis, a făcut deja cerere către NSA pentru eliberearea înregistrărilor.

Preşedintele SUA a recunoscut că acest program a intrat în funcţiune în 2006, cu scopul de a culege numerele de telefon şi informaţiile aferente despre oricine, inclusiv despre clientul meu„, le-a spus Dore Louis judecătorilor. Judecărorul le-a dat termen câteva săptămâni procurorilor pentru a da un răspuns la această solicitare.