EFECTELE SECUNDARE ale somniferelor

Majoritatea somniferelor sunt sedative hipnotice, o categorie distinctă de medicamente utilizate pentru inducerea şi menţinerea somnului. Printre acestea se numără benzodiazepinele, barbituricele şi diverse hipnotice.

29 aug. 2014, 09:56
EFECTELE SECUNDARE ale somniferelor

Benzodiazepinele sunt prescrise in special pacientilor cu tulburari de anxietate, induc o stare accentuata de ameteala si ajuta la instalarea unui somn adanc. In timp ce aceste medicamente pot fi folositoare pe termen scurt, tot ele au un potential semnificativ de a crea dependenta, scrie sfatulparintilor.ro.

Barbituricele, alte medicamente din categoria sedativelor hipnotice, actioneaza direct asupra sistemului nervos central si pot avea efecte sedative. Deseori, barbituricele sunt folosite si in scop anestezic.

Tipuri mai noi de somnifere au ca efect scurtarea perioadei de adormire. Aceste medicamente care induc starea de somn au avantajul ca nu produc dependenta, actionand mai mult in directia instalarii senzatiei de ameteala.

Efectele secundare posibile ale somniferelor

La fel ca alte medicamente, somniferele pot avea o serie de efecte secundare, diferite de la o persoana la alta. Medicul poate lansa avertismentul aparitiei acestor efecte mai ales daca suferiti de astm sau alte afectiuni respiratorii (somniferele fac respiratia mai superficiala si mai rapida, ceea ce poate fi periculos pentru pacientii diagnosticati cu astm sau boli pulmonare obstructive cronice).

Citeşte şi Pisezi sau spargi medicamentele înainte să le administrezi? Iată la ce RISCURI te expui

Cele mai frecvente efecte secundare posibile ale somniferelor: arsuri sau senzatii de mancarime la nivelul mainilor, bratelor, picioarelor si talpilor; tulburari de apetit; constipatie; diaree; tulburari de echilibru; stari de ameteala; gura si gat uscate; balonare si flatulenta; dureri de cap; hiperaciditate gastrica; dureri stomacale; tremur necontrolat al unor regiuni corporale; slabiciune corporala generalizata; vise neobisnuite.

Alte posibile pericole asociate cu utilizarea incorecta a somniferelor sunt mai putin cunoscute, desi constientizarea lor poate chiar sa faca diferenta intre viata si moarte.

Persoanele care iau somnifere perioade lungi de timp pot ajunge sa dezvolte o toleranta in fata substantei. Organismul se obisnuieste cu medicamentul, astfel ca sunt necesare doze din ce in ce mai mari pentru obtinerea efectului dorit. Aceasta crestere a dozajului in cazul somniferelor poate fi extrem de periculoasa, intrucat poate conduce la decesul in somn prin sufocare.

Expertii medicali recomanda ca tratamentele cu somnifere sa nu fie administrate pe o perioada mai lunga de 1-2 saptamani. Peste 10 zile de utilizare a somniferelor predispune la efecte secundare si complicatii, unele chiar cu potential letal.

Citeşte şi Combinaţii PERICULOASE de medicamente